Hopp til innhold

Nekter bedrift å vise fram denne

Kongekrabben tåler blant annet ikke blitslys og kan derfor ikke vises fram for turister, slår Mattilsynet fast. Det får bedriftseier til å reagere.

Kongekrabbe

Mattilsynet nekter bedrift i Finnmark å vise fram levende kongekrabbe for hurtigruteturistene. Nå anker bedriften saken til departementet.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

At kongekrabben ikke tåler blitslys er ett av argumentene fra Mattilsynet, som nekter en bedrift i Kjøllefjord å vise fram kongekrabbe for hurtigruteturister.

Bedriftseieren tar nå saken videre til politisk nivå. Han kommer nå til å anke saken til landbruksdepartementet.

– De har ingen dokumentasjon på dette. De er bare synsing. Derfor kan jeg ikke gi meg på dette, sier Kjell Sørbø i bedriften Imagine Nordkyn.

Mattilsynet: – Kan bli sjøsyk

Det blir forbudt å vise frem kongekrabba til turister

NRKs innslag fra i mai da Kjell Sørbø fikk sitt første avslag fra Mattilsynet. Nå har han altså fått nytt avslag etter at Mattilsynet vurderte saken på ny.

Mattilsynet har avslått anken hans på å få vise fram levende kongekrabbe for hurtigruteturister i Kjøllefjord.

Dette sa saksbehandler Robin Martinsen til NRK i mai.

– Det er ikke naturlig for en krabbe å bli utsatt for sterkt lys, varme og støy, og holdt utenfor vann. Det vi har sett er at krabbe som blir utsatt for denne type belastning kan bli sjøsyk og kaste opp. Da stryker den som regel med, sa rådgiver Robin Martinsen i Mattilsynet.

Sørbø nekter å slå seg til ro med dette.

– Jeg har skapt en arbeidsplass for meg og tre deltidsansatte i vintermånedene ut av ingenting, så skal de bare synse arbeidsplassene bort? Det kan jeg ikke akseptere.

– De sier blant annet at krabben ikke tåler blitslys?

– Hvordan skal de ha funnet ut av dette? Det synes jeg er komisk, sier han.

Hurtigruta i Bodø

Sørbø i Imagine Nordkyn har startet en bedrift som viser fram kongekrabben til Hurtigrute-turister.

Foto: Amalie Lillejord / NRK

Forsker: – Nytt for meg

Et av landets største forskningsinstitutt, NOFIMA, stiller seg undrende til påstander fra Mattilsynet som hevder at levende kongekrabbe blir stresset av blitslys og ikke tåler å bli løftet ut av et kar - for deretter å bli satt tilbake igjen.

– Dette forundrer meg litt. Jeg har jobbet med kongekrabbe siden 1994 og kjenner godt til alt av litteratur som er skrevet rundt omkring i verden. Har Mattilsynet kunnskap som ikke jeg har vært bort i, så er det forunderlig. Jeg har ikke funnet noen dokumentasjon på dette – verken på det ene eller det andre, sier seniorforsker Stein Siikavuopio.

Viser til forskriftene

Seksjonssjef Friede Andersen i Mattilsynet er den som har gitt Sørbø det endelige avslaget.

Hun ønsker ikke å kommentere påstandene om at kongekrabben ikke tåler transport i kar og er ømfintlige for blitslys. Hun viser i stedet til forskriftene.

– Det finnes en forskrift om at den ikke skal tas opp av annet før framvisning. Det er jo logisk siden den lever i kaldt arktisk vann og puster med gjeller, sier hun.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark