Hopp til innhold

Milliondans på Fruholmen fyr

Voldsom natur, gamle sagn og personlige skjebner er temaet når et av tidenes mest spesielle danseprosjekt skal framføres på Fruholmen fyr ved Ingøy i Vest-Finnmark.

Ingøy

Fra venstre: Eivind Seljeseth, Kristin Helgebostad, Ingeleiv Berstad, og Tormod Carlsen. Ingeleiv Berstad er koreograf og kunstnerisk ansvarlig, og sier at forestillingen skal ta utgangspunkt i naturen.

Foto: Privat

Danseprosjektet som skal framføres på Fruholmen fyr ved Ingøy i Vest-Finnmark har et budsjett på én million kroner.

Framføringen skjer først om to år, men planleggingen startet i forrige uke, da koreografer og dansere besøkte stedet.

Ingøy

Fruholmen fyr ligger på en værutsatt holme ved Ingøy, og forestillingen skal ha fokus på den vakre naturen rundt.

Foto: Allan Klo

Verdens nordligste fyr

– Det blir en spektakulær forestilling som tar utgangspunkt i landskapet der ute og historiene som er knyttet opp mot stedet. Med musikk, profesjonelle utøvere, og lokale aktører fra Ingøy, Havøysund og Hammerfest, sier Ingeleiv Berstad, koreograf og kunstnerisk ansvarlig for et av de mest spesielle danseprosjektene som har vært under planlegging i Finnmark.

Fruholmen fyr er verdens nordligste fyr, og ble bygd i 1866. Den lille, men særdeles værutsatte holmen ved Ingøy, har vært et landemerke for sjøfarende i alle år, og bemannet fram til 2006, da fyret ble automatisert.

– Oppleves nesten som magisk

– Jeg ønsker å fortelle og synliggjøre noe av kreftene som ligger i naturen og mystisismen som jeg mener er en del av det å være litt tett på naturen, at det er noen ting man ikke er i stand til å forklare, det er noe som oppleves nesten som magisk, og de lokale sagnene og historiene som finnes og kan skapes rundt Fruholmen fyr.

Når prosjektet realiseres i 2016, markerer det også at det er 150 år siden Fruholmen ble satt i drift. Budsjettet er på én million kroner, og i tillegg til danseoppsetningen, skal det også produseres en bok om prosjektet.