Hopp til innhold

Mye tungmetaller i vann og fisk: – Bekymret for utviklingen

Stadig mer tungmetaller i fisken nær grensa til Russland.

Smelteverk i Nikel

Smelteverk i Nikel, Russland. – Årsakene til en slik økning kan være endringer i produksjonen ved smelteverkene på russisk side, sier rådgiver hos Fylkesmannen.

Foto: Skjalg Fjellheim / Scanpix

Helen Andersen

Senioringeniør Helen Andersen hos Fylkesmannen i Finnmark.

Foto: fylkesmannen

Mengden av tungmetaller i vann og fisk nær grensa til Russland bekymrer miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark.

De følger nøye med miljøtilstanden i Sør-Varanger. Prøver tatt av fisk og bunnsedimenter over flere år viser at det blir mer nikkel, kobber og kvikksølv i naturen.

Garn full av fisk dras opp fra Rundvatn i Sør-Varanger. De fiskene som kan være egnet som mat tas prøver av. Prøvene skal gi et svar på hva fisken inneholder.

– Det er viktig å overvåke miljøtilstanden for å avdekke mulige konsekvenser av utslippene, sier senioringeniør, Helen Andersen hos Fylkesmannen i Finnmark.

Forekomsten av tungmetall øker

I tillegg til prøver av fisk har hun i samarbeid med Akvaplan-Niva også tatt sedimentprøver av bunnen i Børsevann rett ved grensa til Russland.
Og tendensen er klar - forekomsten av tungmetall øker.

– I innsjøer og i innsjøsedimenter spesielt ser vi en økning av nikkel, kobber og kvikksølv, sier hun.

– Hvor stor er denne økningen?

– Den er så stor at vi er bekymret for hvordan utviklingen går. Årsakene til en slik økning kan være endringer i produksjonen ved smelteverkene på russisk side. Men for eksempel funn av kvikksølv kan være langtransportert forurensning fra Kina, sier hun.

De endelige prøveresultatene vil være klar før jul, men til tross for bekymring for økende mengder tungmetaller er det ikke farlig å spise fisken i grenseområdet, sier Andersen.

– De funnene vi har er under grenseverdiene for konsum av fisk.Så i utgangspunktet kan man spise fisken, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark