Hopp til innhold

Mener dette ikke er skadelig allikevel

Miljødirektoratet har i årevis vært bekymret for at de store mengdene fiskefôr som brukes i merdene skal drepe alt liv på havbunnen. En ny rapport viser nå at dette ikke er tilfellet.

Oppdrettsanlegg

En ny rapport viser at fiskeôr ikke er så skadelig som først påvist, men fiskere er uenig.

Foto: marine Harvest

Gjennom tre år har det blitt levert inn over 500 prøver fra oppdrettsanlegg over hele

Gunnar Gudmundsson

Regiondirektør, Gunnar Bragi Gudmundsson, mener oppdrettsnæringen har fokus på å velge de beste områdene.

Foto: Robin Mortensen

landet. Rapporten fra Fiskeridirektoratet viser at miljøforholdene har blitt bedre. Oppdrettsselskapet Cermaq, som er et av tre selskap med aktivitet i Finnmark, er ikke overrasket over resultatene.

– Vi er alltid på utkikk etter de beste områdene, det er ikke noen som må tvinge oss til det. Vi ønsker best mulig resultater og dermed også best mulig lokalitet, forklarer direktør, Gunnar Bragi Gudmundsson.

Gode bunnforhold

Cermaq har 16 anlegg i Finnmark. Deriblant et i Rivarbukt i Langfjorden. Anlegget har kapasitet til å romme 3400 tonn oppdrettslaks og i vintermåndene mater de med opptil 50 tonn fòr om dagen.

Gode lokaliteter

Jøran Erdal i Langfjorden er en av 12 røktere som passer på at det ikke mates mer enn det skal i merdene

Foto: Astrid Krogh / NRK

Lakserøkterne følger nøye med for dersom fisken slutter å spise, stopper de fòringen. Lander fòret på havbunnen taper selskapet penger og det forurenser.

Jøran Erdal har jobbet ved anlegget i nesten 20 år og er lokalitetsleder, han sier de forurenser minimalt.

– Hvis fòret lander på bunnen så forurenser det., men det skjer ikke så ofte her. Vi har en god lokalitet. Det er god gjennomstrømming som igjen gir riktig temperatur og mye oksygen, forteller lederen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Oppdrettsmiljø

Miljøundersøkelser viser at det er gode miljøforhold på bunnen under og ved oppdrettsanlegg

Foto: Astrid Krogh / NRK

Har ikke trua på rapporten

Rapporten til Fiskeridirektoratet sier at det ikke er noen nevneverdige forskjeller i lokalitetstilstandene regionalt.

Dagens produksjon medfører ikke en risiko for lokal eller regional overbelastning som følge av utslippene av organiske stoffer. Disse resultatene får imidlertid ikke støtte fra fjordfisker, Arnt Ring, i Alta. Ring mener resultatene vitner mer om at bukken passer havresekken.

– Den rapporten tror jeg ikke på. Jeg har selv fisket i fjorder med oppdrettsaktivitet og det er bare gørr på bunnen. Når man slipper juksa så sitter den fast, sier Ring.