Hopp til innhold

Måtte få eksamen via Facebook

Studenter ved Finnmarksfakultetet fikk ikke startet på eksamen som følge av nettbruddet i Finnmark.

Trine Glad

Fakultetsleder Trine Glad ved Finnmarksfakultet fikk en hektisk mandag morgen da universitetet ble rammet av brudd på nettilgangen. Studentene i Alta kunne hente oppgavene på skolen, mens studentene i Kirkenes og Tromsø måtte få dem via Facebook.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Cirka 100 universitetsstudenter på barnevern og sosialfag ved Finnmarksfakultetet fikk ikke utdelt sine hjemmeeksamener mandag morgen. Studentene ble som mange andre rammet av bruddet på fibernettet inn til Finnmark.

Hele fylket opplevde problemer med tilgangen til TV og internett som følge av at begge linjene inn til Finnmark ble satt ut av drift natt til mandag.

Nettproblemene løste seg klokken 12.30 mandag

La ut på Facebook

Fakultetsleder i Alta, Trine Glad, forteller at hele virksomheten i Finnmark ble satt ut av spill.

– Alle systemene våre lå nede, og vi fikk problemer med å levere ut eksamener. Vi hadde fire klasser i Kirkenes, Alta og Tromsø som skulle få ut hjemmeeksamener klokken ni. I tillegg hadde vi problemer med å gi beskjed til studentene, sier Glad.

Dermed måtte tekstemeldinger og sosiale medier tas i bruk for å komme i kontakt med studentene. Oppgavene ble etter hvert lagt ut på Facebook. Men siden oppgavetekstene ble så små, og dermed vanskelig å lese, var det flere studenter som reagerte negativt:

«Klarer ikke å lese alt som står», kommenterte en.

«Helt utrolig at vi må lese eksamensoppgaven på Facebook. Hva med dem som ikke har Facebook?» spurte en annen.

«Uakseptabelt. Er det lov å legge ut eksamensoppgaver på Facebook?» spurte en tredje.

Forlenget frist

Etter hvert fikk Finnmarksfakultet sine universitetskolleger i Tromsø til å legge ut eksamenene på nettsiden til Universitetet i Tromsø. Studenter i Alta kunne også hente oppgavene fysisk på campus.

Fakultetsleder Trine Glad er klar på at studentene får forlenget eksamensfrist.

– Alle får en forlenget frist, men vi er ikke landet på hvor lang ennå. Men de skal få den tiden de skal ha, forsikrer hun.

Betenkt

Glad synes det er betenkelig at tilgangen til internett er såpass sårbart.

– Som alle andre bedrifter er vi avhengig av at internett er oppe og går. Mye av virksomheten vår stoppet opp, blant annet var telefonsystemet vårt nede, sier hun.

– Jeg synes det er ille at en hel region ble rammet, og at vi ikke har flere reserveløsninger. For oss gjelder det ikke liv og død, selv om eksamen er viktig for studentene, men vi blir hemmet i arbeidet, fortsetter fakultetslederen.

I likhet med daglig leder Jens Harald Jenssen i nettleverandøren Eltele stusser hun over at ikke sentrale myndigheter har et større ansvar for nettilgangen.

– Vi er avhengig av teknologien. At ikke samfunnet tar dette ansvaret er problematisk. At feil på en eller to kabler, så rammes hele regionen, sier Glad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark