Hopp til innhold

Marius (17) er nasjonal mester i ølbrygging

Tromsø-gutten Marius Graff (17) har ikke lov å kjøpe øl, men er blant de beste til å brygge det.

Marius Graff med sitt vinnerøl

Målet for den ferske norgesmesteren er å starte eget bryggeri. Men først må han bli gammel nok.

Foto: Bjørn Joachimsen

– Jeg brukte persille som krydder. I tillegg maltet rug, avslører han overfor NRK.

17-åringen gjorde nylig rent bord i klassen for flaskeøl i hjemmebryggekonkurransen Bjorleik.

Konkurransen er en av de tre store som arrangeres årlig i regi av Norbrygg – Norsk hjemmebryggerforening i Bergen.

Der deltok tromsøgutten som yngstemann med en egenkomponerte variant over belgisk saisson-øl.

«Komplekse krydderaromaer. Vanskelig å plukke ut individuelle krydre. Fungerer meget bra. Fint skum, god klarhet», lød det fra dommerpanelet.

Vil bli ølbrygger

Slutt aldri å drikke øl, spise, beruse deg, elske og feire de gode dager.

Egyptisk ordtak

Den ferske ølvinneren går i andre klasse på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, men har allerede karriereplanen klar:

– Jeg skal bli ølbrygger. Målet er å åpne en bryggeripub, forteller han og leker med tanken om «Red Star» som merkenavn.

Interessen for ølbrygging fikk han som 15-åring i naturfagtimen. Først prøvde han å lage vin uten særlig hell. Deretter var veien kort til øl og bestilling av eget bryggeriutstyr.

– Jeg fikk en lidenskap for smak og kvalitet. Etter hvert som jeg lærer mer, ble jeg mer og mer engasjert, forteller den unge ølbryggeren.

Hør Marius på Norgesglasset:

Fant et smutthull

En dyktig journalist skal lukte pils etter lunsj. Det ligger ofte en god nyhet i en halvliter.

Kåre Valebrokk, redaktør

Ifølge ham selv var foreldrene positivt innstilt så fremt han ryddet opp etter seg.

– Likevel: Du er bare 17 år og har ikke lov til å kjøpe øl?

– Det er riktig, så derfor: Det første jeg skal gjøre når jeg blir 18, er å opprette eget foretak slik at jeg kan gjøre dette på skikkelig vis.

Inntil videre vedgår han at det er i grenseland å være 17 år og drive på med øl, men presiserer at loven handler om at han ikke kan kjøpe, selge eller få servert øl.

– Men det står ingenting om at man ikke kan lage alkohol selv, påpeker han.

– Øl er ikke harry

Ikke øl i en sådan stund, rekk meg fløyten.

Henrik Ibsen (1828-1906)

Selv synes han øl er kultur av ypperste klasse som ikke alltid får den respekt den fortjener, men heller et «harry-stempel».

– Det er en snever interesse, ja – men det er ikke harry. Da vil jeg heller si at det er harry å dra på byen og drikke store mengder industriøl.

Den 17 år gamle ølbryggeren ser nå mot neste NM og varsler videreutvikling av hans vinnerøl.

– Hva kreves for å bli god i dette?

– Tålmodighet og renslighet er de viktigste egenskapene du må ha. Ellers gjelder det å være litt åpen og ikke være redd for å prøve noe nytt. Man kan gjøre mye rart med øl. Min tilnærming er at «det ikke er så øye, så lenge man gjør det bra».

Sjekk ut Marius Graff sin ølblogg her