– Jeg brukte persille som krydder. I tillegg maltet rug, avslører han overfor NRK.
17-åringen gjorde nylig rent bord i klassen for flaskeøl i hjemmebryggekonkurransen Bjorleik.
Konkurransen er en av de tre store som arrangeres årlig i regi av Norbrygg – Norsk hjemmebryggerforening i Bergen.
Der deltok tromsøgutten som yngstemann med en egenkomponerte variant over belgisk saisson-øl.
«Komplekse krydderaromaer. Vanskelig å plukke ut individuelle krydre. Fungerer meget bra. Fint skum, god klarhet», lød det fra dommerpanelet.
- LES OGSÅ:
Vil bli ølbrygger
Den ferske ølvinneren går i andre klasse på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, men har allerede karriereplanen klar:
– Jeg skal bli ølbrygger. Målet er å åpne en bryggeripub, forteller han og leker med tanken om «Red Star» som merkenavn.
Interessen for ølbrygging fikk han som 15-åring i naturfagtimen. Først prøvde han å lage vin uten særlig hell. Deretter var veien kort til øl og bestilling av eget bryggeriutstyr.
– Jeg fikk en lidenskap for smak og kvalitet. Etter hvert som jeg lærer mer, ble jeg mer og mer engasjert, forteller den unge ølbryggeren.
Hør Marius på Norgesglasset:
- LES OGSÅ:
Fant et smutthull
Ifølge ham selv var foreldrene positivt innstilt så fremt han ryddet opp etter seg.
– Likevel: Du er bare 17 år og har ikke lov til å kjøpe øl?
– Det er riktig, så derfor: Det første jeg skal gjøre når jeg blir 18, er å opprette eget foretak slik at jeg kan gjøre dette på skikkelig vis.
Inntil videre vedgår han at det er i grenseland å være 17 år og drive på med øl, men presiserer at loven handler om at han ikke kan kjøpe, selge eller få servert øl.
– Men det står ingenting om at man ikke kan lage alkohol selv, påpeker han.
- LES OGSÅ:
– Øl er ikke harry
Selv synes han øl er kultur av ypperste klasse som ikke alltid får den respekt den fortjener, men heller et «harry-stempel».
– Det er en snever interesse, ja – men det er ikke harry. Da vil jeg heller si at det er harry å dra på byen og drikke store mengder industriøl.
Den 17 år gamle ølbryggeren ser nå mot neste NM og varsler videreutvikling av hans vinnerøl.
– Hva kreves for å bli god i dette?
– Tålmodighet og renslighet er de viktigste egenskapene du må ha. Ellers gjelder det å være litt åpen og ikke være redd for å prøve noe nytt. Man kan gjøre mye rart med øl. Min tilnærming er at «det ikke er så øye, så lenge man gjør det bra».