Hopp til innhold

Denne karen lærer oss om våre miljøsynder

En liten havørnunge med punkefrisyre og spisse klør kan fortelle forskerne hvordan livet på jorda påvirkes av våre utslipp.

Havørnunge

Ørnungene som bor utenfor Tromsø blir undersøkt av forskere når de er rundt fire uker gamle.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

En liten havørn-unge stabber rundt i gresset, litt som et gammelt menneske som er dårlig til beins. Den har allerede fått sylskarpe klør, men «sveisen» er rufsete rocka, og det er fortsatt mange treningstimer som gjenstår før den kan legge ut på egne vinger.

Ørnemor og ørnefar flyr i sirkler oppe i lufta, tydelig bekymret. Hva gjør ørneungen nede på bakken?

Det er Trond Johnsen fra NINA (Norsk institutt for naturforskning) som har lånt den og søsteren, og tatt dem ned fra reiret for å ta noen blodprøver. Prøvene kan fortelle oss om hvordan vår livsstil påvirker livet i havet og lufta.


Tusen ulike miljøgifter

I blodet til havørnungene finner han over tusen forskjellige typer miljøgifter.

– Det vi ser er ikke bare bekymring for havørn. Det er jo en bekymring for oss mennesker også. Vi lever jo mye av det samme. Fisk fugl og dyr, sier Johnsen.

Se vår reporters nærmøte med havørna:

Nærkontakt med havørn


Han har forsket på havørn rundt Tromsø i 12 år. Og han kjenner hvert par nærmest personlig.

Se historien om merkinga av havørnungene i Ut i Naturen 29. april kl. 19.45.

Målinger over flere år

Helt fra ørneungene er født, har de enormt mange miljøgifter i kroppen, overlevert fra foreldrene – som de igjen har fått fra oss mennesker.

– Det vi ser, er at jo flere stoffer vi leter etter, jo flere stoffer finner vi, sier forskningsleder ved NINA, Jan Ove Bustnes.

De har tatt målinger av havørn-unger siden 2008, og har registrert tusenvis av forskjellige stoffer.


– Heldigvis har vi ikke dokumentert noen konsekvenser for havørna. Den ser ut til å klare å leve med miljøgiftene i kroppen – enn så lenge. Men det er jo dette vi følger med på, og det er ingen tvil om at det er en bekymringsfull situasjon. Stoffene finnes i både havet og luftstrømmer, og det er jo svært vanskelig å bli kvitt, sier han.

Miljøgiftene finnes i mange forskjellige ting som vi bruker i dagliglivet.

– Det finnes i kosmetikk, sjampoer, hudpleieprodukter. Også i klær, møbler og stoffer som skal være flammehemmende. Og noen typer brannskum, sier Bustnes.

Se frekke kråker stjele bytte fra ørna:

Havørn og kråker