Hopp til innhold

Politiet må gjøre rede for 61.455 våpen

I flere år har politiet i Norge prøvd å få oversikt over våpen med døde eiere. Fortsatt er en del på avveie.

Våpen

Her er noen av våpnene som ble levert inn da det ble innført våpenamnesti i 2008.

Foto: Monica Helland / NRK

Da prosjektet Våpen i dødsbo ble startet opp, i årsskiftet 2009/2010, var det 80.000 våpen som skulle gjøre redes for.

Per i dag er det 61.455 våpen som er knyttet til våpenkort med død eier.

– Dette tallet inkluderer både våpen som vi ikke har kontroll på, samt våpen som befinner seg i et dødsbo som ikke er gjort opp, men hvor politiet har full kontroll ved at de vet hvor våpnene befinner seg, sier seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til politidirektoratet, Cecilie Dahl til NRK.

Nøyaktig hvor mange av disse våpnene politiet ikke har kontroll på kan de ikke svare på.

Tidkrevende arbeid

Østfinnmark politidistrikt har siden oppstarten av prosjektet jobbet for å få full oversikt over 836 våpen som hadde døde eiere.

– Det har vært en tidkrevende jobb. Noen av våpeneierne døde for en stund siden og våpnene har vært vanskelig å spore opp. Det har vært veldig mye å nøste opp, sier administrasjonssjef i politidistriktet, Kjell Stabæk.

Det skal sies at vi ikke har klart å spore opp alle våpnene

Kjell Stabæk, Østfinnmark politidistrikt

Politiet i Øst-Finnmark har gått aktivt inn for å spore opp hvert enkelt våpen. Per i dag har de 13 våpen som ikke er gjort rede for.

– Disse våpnene følges opp. Det skal sies at vi ikke har klart å spore opp alle våpnene, men vi har fulgt dem så langt tilbake som vi kommer. Det kan hende de er på avveie, men det kan også hende at de rett og slett er borte, sier Stabæk.

Egen metode

Asker og Bærum politidistrikt har også vært aktive med å oversikt over slike våpen.

De har innført en ny metode for å få kontroll.

– Vi så at det var veldig ressurskrevende og vanskelig å spore opp våpen som var registrert på avdøde eiere. Derfor bestemte vi oss for å starte å sende brev til alle våpeneiere over 85 år, og be dem om å kontakte oss. Det har fungert veldig fint, sier sjef for forvaltningsavdelingen i politidistriktet, Christina Thomassen til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark