Hopp til innhold

Reinpolitiet må bare se på at reinen dør

Reinpolitiet har ikke mulighet til å avlive døende rein på Finnmarksvidda. – Det er ikke noe særlig å se den ligge slik å pines.

Reinpolitiet kommer over en døende rein på Finnmarksvidda

Reinpolitiet kommer over en døende rein på Finnmarksvidda. Men uten utstyr eller opplæring kan de ikke avlive den.

NRK var med en patrulje fra Reinpolitiet ute på oppdrag i vår, i forbindelse med opptak til programmet «Glimt av Norge» som går tirsdag kveld. På turen kommer politipatruljen over en utmattet rein.

– Denne kommer til å dø. Sannsynligvis blir den liggende her, sier politibetjent Magne Persen i Reinpolitiet, og sjekker reinen som ligger på snøen.

Hvert år er hundretusenvis av rein på vandring fra innland til kyst i Nord-Norge i april og mai måned. For enkelte av dyrene kan likevel flyttingen bli for tøff.

Betjentene i reinpolitiet kan lite gjøre når de kommer over utmattede og døende rein, som ikke har maktet flyttingen over Finnmarksvidda.

Er ikke uvanlig

Magne Persen i Reinpolitiet forteller at rein som ligger døende etter flyttingen ikke er et uvanlig syn.

– Det er jo litt synd at de som eier reinen ikke avliver den når de ser at den pines. Men det er klart at den kan ha sett bedre ut da den ble igjen. Nå klarer den seg ikke mer, sier Persen.

Reinpolitiet kommer sjekker en døende rein

Reinpolitiet sjekker den døende reinen som ligger i snøen, etterlatt av flokken under vårflyttinga.

Foto: Rolf Jakobsen/NRK

– Bryter dyrevelferdsloven

Dyrevernsorganisasjonen NOAH mener det er svært kritikkverdig at en offentlig myndighet som kommer over lidende dyr, ikke har kompetanse eller mulighet til å gjøre noe med det.

Siri Martinsen, Noah

Leder Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH, mener det Reinpolitiet gjør er brudd på Dyrevelferdlovens hjelpeplikt.

Foto: Siri Martinsen
Per Valved

Leder for Reinpolitiet Per Valved, sier de foreløpig ikke har vurdert om betjentene som er ute på patrulje, burde være utstyrt med våpen eller krumkniv.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

– Det er faktisk brudd på hjelpeplikten i dyrevelferdsloven, og det må de rette opp i. Det er faktisk en plikt de har, eller så bryter de denne dyrevelferdsloven, sier leder Siri Martinsen i NOAH.

– Vi har ikke våpen med oss ute, og vi er heller ikke oppsatt med noen krumkniv for å kunne bedøve dyret og senere avlive det, sier leder for Reinpolitiet, Per Valved.

Reinpolitiet mener det er reineierens plikt å avlive døende dyr, men eieren på denne reinen er ukjent.

Har ikke utstyr eller opplæring til å avlive

Andrea Sortåsløkken Holm har nylig startet som politibetjent i Reinpolitiet. Hun synes ikke det er noe særlig å se reinsdyret lide på denne måten.

– Det er jo trist, men det er nå en gang slik det er. Selv om det ikke er noe særlig å se de ligge slik og pines, sier Holm.

Reinpolitiet kan ikke hjelpe dette reinsdyret.

– Vi har ikke noe redskap til å gjøre det. Det burde vi kanskje egentlig hatt, men det har vi ikke. Hvis man skal ha krumkniv (spesialredskap for å avlive rein) må vi ha kurs for å bruke det. Ikke har vi våpen med heller, sier Persen.

– Burde dere hatt den rette opplæringen for å kunne bruke krumkniv?

– Det har vi ikke vurdert. Det har ikke vært snakk om at det har vært et ønske, svarer reinpolitisjef Per Valved.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark