Hopp til innhold

Lover lokale ringvirkninger

Olje- og energiminsteren mener lokale ringvirkninger av Goliat må prioriteres.

Sevan Piranema
Foto: Sevan Offshore

Olje- og energiminster Terje Riis-Johansen understreket i en pressemelding i dag at ringvirkninger i nord skal ha høy prioritet i stortingsbehandlingen av prosjektet.

Statssekretær Robin Kåss kan imidlertid ikke love at saken blir ferdig før sommerferien.

– Vi vil bruke den tiden vi trenger for å finne de beste løsningene, både når det gjelder miljø og lokale effekter. Dette er den første utbygningen i barentshavet, derfor er det viktig å finne de beste løsningene.

Planene innlevert

I dag leverte operatøren Eni Norge og deres partner StatoilHydro drifts- og utbyggingsplanen for Goliatfeltet utenfor Hammerfest til Olje- og energidepartementet. Goliatkameratene selv kaller dette en milepæl. Prislappen på utbyggingen er på 27 milliarder.

Arvid Jensen

Arvid Jensen i Petro Arctic.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

- Tvilen borte

Arvid Jensen i bransjeorganisasjonen Petro Arctic mener dette er en gledens dag, fordi all tvil om hvorvidt oljeselskapene ønsker å bygge ut Goliatfeltet nå er skjøvet til side.

- Det er en svært gledelig dag, ikke bare for Finnmark og Nord-Norge, men også for norsk industri. I krisetider som vi har nå er det unikt at det gjøres investeringsbeslutninger på 25 til 30 milliarder som vi ser her. Det er veldig spesielt og veldig gledelig, også fordi det har vært knyttet stor usikkerhet om denne beslutningen helt opp til det siste, sier Arvid Jensen.

Fornøyd ordfører

Ordfører i Hammerfest Kristine Jørstad Bock var i ettermiddag svært tilfreds med at prosessen rundt Goliat har kommet ett skritt lenger.

– Hadde man ikke fått levert dette i dag, måtte man ha rykket tilbake til start. Nå får vi det tempoet og aktiviteten vi må ha for å etablere en industri i nord.

Video nsps_upload_2009_2_18_18_2_49_560.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Har vært usikkert

Ifølge Jensen har det vært usikkerhet om hvorvidt prosjektet kom til å bli realisert. At Eni nå velger å gå videre på prosjektet er derfor en stor positiv overraskelse.

- Goliat har vært usikkert, blant annet på grunn av usikkerhet rundt fremtidig oljepris, investeringsnivået og ikke minst den økonomiske krisa som gjør at svært mange, også store bedrifter, må være forsiktige med pengene for å kunne overleve, sier Arvid Jensen.

Kan behandles i Stortinget til våren

Oljeselskapene håper nå at planen kan behandles i Stortinget i løpet av våren. Men olje og energiministeren understreker at det vil stilles strenge krav for at prosjektet skal realiseres.

-Goliat er det første oljefeltet i Barentshavet som planlegges bygget ut. Rammene for petroleumsvirksomhet i Barentshavet er trukket opp i forvaltningsplanen for Barentshavet. Det er en forutsetning at utbyggingen av Goliat lever opp til de strenge miljøkravene som gjelder der. I tillegg er jeg opptatt av at Goliat vil føre til ringvirkninger i nord, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark