Haakon1 - Statsminister Jens Stoltenberg på Sørpolen snakket direkte med Ingerid Stenvold og kronprins Haakon på scenen i Tromsø. - Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg på Sørpolen snakket direkte med Ingerid Stenvold og kronprins Haakon på scenen i Tromsø.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– De var de virkelige nasjonalheltene

Kronprins Haakon hedret Nansen og Amundsen som ekte nasjonalhelter da han deltok på den nasjonale jubileumsfesten for Nansen-Amundsenåret i Tromsø.

Kronprinsen fikk også en mulighet til å sende en hilsen til statsminister Jens Stoltenberg, og ekspedisjonsdeltakerne som har gått i Amundsens fotspor til Sørpolen.

– Tromsø er porten til ishavet, og har siden midten av 1800-tallet holdt på sin rolle som polarhovedstad, sier kronprins Haakon til et fullsatt stortorg i Tromsø.

Kronprinsen er selv fascinert av de polare områdene. han har blant annet vært på Svalbard med familien, og på tokt både på Svalbard og Grønland. Han innrømmer at han kunne tenke seg en tur til Sørpolen.

Direkte fra Sørpolen

På polpunktet sto statsminister Jens Stoltenberg. Han fikk overlevert direkte gratulasjoner og hilsener fra kronprins Haakon via en direkte link med Tromsø.

– Jeg skjønner det har vært en tøff runde for de som har gått til polen, at de klarte å komme fram i dag er utrolig bra, sier kronprinsen.

– Jeg har hatt en flott opplevelse med å få prøve skiene på Sørpolen, men jeg kan nok ikke sammenligne meg med dem som har tilbrakt mange dager på ski på vei hit, sier statsministeren.

Han mener at norsk nærvær på Sørpolen er viktig på grunn av at mye av verdens mest avanserte forskning foregår i Antarktis.

Haakon2 - Kronprins Haakon talte i Tromsø. - Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Kronprins Haakon talte i Tromsø.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Hele verden feirer

Stoltenberg fortalte at mennesker fra hele verden har feiret på Sørpolen.

– Vi har feiret Amundsen, men også Robert Scott og hans menn.

Med fra polen var også Jan-Gunnar Winther, som deltok i jubileumsekspedisjonen i Amundsens fotspor. Han og Harald P Aasheim måtte flys inn de siste åtte milene for å rekke jubileet.

– Vi er nok preget av at vi ville fram i tide, og sto på litt hardere enn planlagt, sier Winther.

Snakket med barn

Han forteller om 10 dager i strekk med 30 minus og kuling midt imot, men sier han er fornøyd med at de underveis har kunnet kommunisert med hele verden.

– Spesielt har det vært gøy å snakke med skolebarn, som har brukt utrolig mye tid på å forberede seg og lære om Amundsen og Nansen, sier Winther.

Besøkte skole

Tidligere i dag besøkte kronprinsen Gyllenborg skole. Her har barna lært om Amundsen og hans polare ekspedisjoner.

Video a5c4ba9b-64e6-4ec4-a18d-24fad2a17288.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

Kronprins på besøk

Førsteklassingene hadde blant annet bakt havrekjeks som kronprinsen fikk smake. Det er de samme kjeksene Amundsen selv brukte på sine ekspedisjoner.

– De er ganske gode, var kronprinsens dom over kjeksene.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)