Hopp til innhold

Kommentar: «Han ble aldri hørt»

Nord-Norges kanskje viktigste medisinske avdeling, selve sentralnervesystemet står igjen uten leder. Hvorfor ble Jan Norum stående alene?

Jan Norum

Jan Norum slutter som avdelingsleder etter et år.

Foto: Elise Holdal / NRK

Kristine Østvold

Fredag sa Jan Norum opp sin stilling som avdelingsleder ved røntgenavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

I en pressemelding sykehuset sendte ut står det:

«– Jeg har etter ett år i lederstillingen gjort meg noen tanker og erfaringer om hva som kreves av arbeidsinnsats, hva man oppnår og hva man ønsker å bruke livet til. Arbeidsbelastningen er vurdert opp mot tid til familien og meg selv. Konklusjonen har da blitt at jeg har valgt å si opp jobben, sier Jan Norum

Hva er det egentlig Jan Norum sier her? Det får vi ikke vite fordi verken han eller ledelsen vil si noe mer enn akkurat det som står i pressemeldingen. Kommunikasjonssjef Hilde Pettersen er helt klar på det. - Dette er en helt vanlig oppsigelse, sier hun til NRK.

Med tanke på hvor store problemer denne avdelingen har hatt er det lite troverdig.

Store utfordringer

Jan Norum ble hentet fra Helse Nord hvor han i mange år hadde vært fagdirektør, og håndtert store oppgaver innenfor spesialisthelsetjenesten. Han er kjent for å være både engasjert og for å ta arbeidsoppgavene svært alvorlig.

Spørsmålet er om Norum ble hørt da han ville få skuta på rett kjøl. Uten at vi skal tolke det lille han sier i pressemeldingen ser det nesten slik ut. "…hva som kreves av arbeidsinnsats, hva man oppnår og hva man ønsker å bruke livet til."

Røntgenavdelinga og UNN har og har hatt store utfordringer i mange år. Det var grunnen til at Norum i første omgang ble ansatt som leder.

Pasientenes sikkerhet

Ansatte gikk ut i media og fortalte at de fryktet for pasientenes sikkerhet. De hadde lange lister med ubesvarte undersøkelser.

De fortalte at de hadde sendt flere bekymringsmeldinger, både til ledelsen på sykehuset og fylkeslegen om forholdene på arbeidsplassen. Blant annet hadde røntgenavdelingen lister med nesten 1.500 ubesvarte undersøkelser i 2014.

Jan Norum svarte blant annet med at det var mangel på røntgenleger i hele Europa, derfor var det ikke folk nok til å lese røntgenbildene. Rekruttering i egne rekker og vikarer kunne løse noen av problemene, sa han til NRK.

Etter mye fram og tilbake "friskmeldte" fylkeslegen avdelingen. Men hverken han eller Pasient- og brukerombud stoppet å følge med avdelinga.

Hvor var støtten?

Men sakene fortsatte å komme. UNN sto i fare for å miste muligheten til å utdanne røntgenleger. Muntlige avtaler mellom Helgelandssykehusene og UNN forsterket arbeidspresset for de som var igjen på avdelingen på UNN. Ryktene gikk om at det også var et komplisert arbeidsmiljø ved avdelingen.

I alle sakene det siste året har legene uttrykt sin bekymring for arbeidsforhold og pasientsikkerhet. Norum har svart med de tiltakene han trodde på.

Aldri så vi legene og avdelingslederen stå sammen i kampen for pasientens beste. Aldri så vi den øverste ledelse ved sykehuset sammen med Jan Norum eller legene. Aldri hørte vi sykepleierne. Radiografer og annet helsepersonell har også vært tause.

Det er et tankekors.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark