Hopp til innhold

Folksomt på vidda under Finnmarksløpet

Samtidig som Finnmarksløpet starter skal fem tusen mann og mange tunge kjøretøy ut i Finnmarksnaturen i forbindelse med militærøvelsen "Joint Viking.

Roger Dahl ut fra Sirma

Hundekjørerne vil i år få selskap av 5000 soldater

Foto: Knut-Sverre Horn / Nrk

Utfordringa vil bli mye militærtrafikk langs de samme veiene som Finnnmarksløpets handlere skal bruke. Ifølge presse- og informasjonsanvarlig hos Finnmarksløpet Trond Anton Andersen har de lagt planer for akkurat dette.

– Vi tror ikke det vil bli noen store utfordringer. Det eneste våre handlere kan ta hensyn

Trond anton andersen

Presse- og informasjonsansvarlig, Trond Anton Andersen, tror forsvarets inntog på vidda vil bli positivt.

til er at man ikke kjører de veiene som er mest traffikert og at vi får beskjed dersom øvelsen gjør at det blir stopp langs veiene. Da må våre handlere beregne mer tid, sier presseansvarlig.

Mange goder ved samarbeid

Det er flere fordeler ved at øvelsen går samtidig som Finnmarksløpet. Blant annet har forsvaret kjørt store deler av traseen med beltevogn. Underlaget er dermed det beste en hundekjører kan ha.

– Vi har mye å takke forsvaret for. Blant annet de gode løypeforholdene. Det vil bidra til enda bedre hundevelferd og det blir lettere for kjørerne, forteller Trond Anton Andersen.

Andersen er ikke alene om å være trygg på et godt samarbeid. Pressetalsmann for forsvaret, Aleksander Jankov, tror det vil gå smertefritt.

– Det vil ikke bli store utfordringer. Vi er kjent med hverandres behov og vi er kjent med hvor de forskjellige skal operere og hvor løypa skal gå. Vi har god dialog, forteller Jankov.

En ekstra trygghet

Mange av sledehundeløpene denne sesongen har vært utsatt for dårlig vær, under Femundløpet ble flere kjørere sittende fast på fjellet. Når finnmarksvidda skal være fylt med 5000 soldater føler løpsledelsen seg ekstra trygg.

– De har lovd at de vil være i beredskap for oss dersom noe skulle skje underveis. Det er en trygghet, avslutter Andersen.

Læring for alle parter

Informasjonsflyt har vært viktig for forsvaret i forkant av øvelsen. I forrige uke var alle berørte invitert til et møte i Alta. Oberstløytnant og distriktssjef i Finnmark HV distrikt, Ståle Grytli, sier de ønsker mest mulig dialog.

Ståle Grytli

Oberstløytnant, Ståle Grytli, tror de har hatt så god informasjonsflyt i forkant at samarbeidet vil gå bra.

Foto: Forsvaret

– Møtet har vi gjennomført for å knytte de siste kontaktene slik at vi får en koordinert og fin avvikling av øvelsen. Det at Finnmark blir vertskap for øvelsen på denne måten er læreopplevelse både for forsvaret og hele samfunnet så vi er interessert i å være i forkant med all mulig informasjon, sier Grytli

  • Les også: Advarer kjørerne mot smittsom kennelhoste
  • Les også: Endrer løpsreglene etter diskvalifisering

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet