Hopp til innhold

Hockeylag støtter homokampen: – Det blir jo litt uvant å spille med slike drakter

For Kiruna Ishockeyförening er fremtiden regnbuefarget og full av aksept. Hockeylaget skal bli Sveriges første LHBT-sertifiserte hockeyklubb.

Hockeytrøye Kiruna IF

Sesongen 2014–2015 blir Kiruna IF å finne på hockeyisen iført disse fargerike trøyene. Laget måtte søke dispensasjon for å få lov til å ta i bruk regnbuetrøyene.

Foto: Kiruna IF

Mikael Lasu

Mikael Lasu er både spiller og varemerkeansvarlig i Kiruna Ishockeyförening.

Foto: Kiruna IF

At fotballspillere ikler seg lyserosa drakter for å skape bevissthet rundt brystkreft er ikke noe nytt. Men maken til trøyene som Kiruna IF skal spille ishockey i kommende sesong skal du lete lenge etter.

– Vi satt og snakket en dag om at vi ville ha mer aksept både i samfunnet og i ishockeyen. Der begynte det, og siden falt mange biter på plass. Til slutt bestemte vi oss for å lansere trøyene som er flaggskip for prosjektet vårt, sier spiller og varemerkeansvarlig Mikael Lasu til NRK.

Alle skal være velkomne

Prosjektet Lasu snakker om er en femårsplan for ishockeylagets mål om å vise verden at det er lov å være annerledes.

Laget skal bli Sveriges første LHBT- sertifiserte hockeyklubb. (journ.anm. LHBT – lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Det vil si at alle skal være velkomne i klubben uansett, legning, religion og kjønn.

Måtte søke om lov

De nye trøyene har så mange farger at laget måtte søke om dispensasjon om å få bruke dem.

Egentlig sier reglene at draktene skal være ensfargede. Den eneste likheten mellom klubbens gamle røde drakter er den store hvite fuglen med det skarpe blikket.

– Jeg tror det blir uvant å spille med regnbuedraktene, men det blir positivt, sier Lasu.

Kiruna IF hockeytrøye

I ti år har Kiruna IF spilt ishockey i disse trøyene. Kun den store, hvite fuglen fikk være med over på de nye fargerike draktene.

Foto: Kiruna IF

De nye draktene symboliserer Kiruna IFs forvandling, skriver svenske Aftonbladet, som omtaler saken torsdag.

– Har godt av mer aksept

Etter enda en sesong i svensk førstedivisjon trengte klubben en plan for å nå opp til eliteserien, Allsvenskan.

Strategien kunne vært å skyte mer og hardere eller kjøpe spillere fra USA, men klubben valgte en vei som skal gagne hele samfunnet.

– Ifølge forskning behøver man en viss grad av aksept i samfunnet for å i det hele tatt få skape vekst. Det er helt greit å være annerledes både her i byen Kiruna og i Kiruna IF. Både ishockeyen og samfunnet kan ha godt av mer aksept, sier Lasu.

– Macho-by nummer én

Flagg

Trøyene til Kiruna IF tar opp fargene fra regnbueflagget som er et symbol for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Foto: Lene Granli / NRK

Og Kiruna, som ligger langt nord i Sverige, behøver vekst. Siden 1976 har 8.000 flyttet fra byen. Byen går igjennom en enorm forvandling med at den flyttes østover for å ikke synke ned i jorda på grunn av mange års gruvedrift.

Det synes en av Kiruna IFs sponsorer, Johann Skogkvist er en fin ramme for forvandlingen av ishockeylaget, og for at også holdninger skal endres.

– Kiruna er macho-by nummer én. Vi kjører de største truckene, slår med slegge i fjellet, og spiller hockey. Kontrastene blir nå ekstreme. Vi vil bryte myten om den nordsvenske mannen. Skal Kiruna og Kirunas ishockey utvikles må det finnes plass for alle, sier Skogkvist til svenske Aftonbladet.

Alt skal gjennomgås

Å bli LHBT-sertifisert i Sverige en lang prosess som tar 12 måneder. Alle dokumenter, policyer og lokaler skal gjennomgås av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rettigheter (RFSL).

Det skal sikre at alle er velkomne hos Kiruna IF, og at klubben ikke kan stenge ute noen.

Alle spillere, leder og funksjonerer, og til og med vaktmesteren, skal skoleres i toleranse for alle typer mennesker, uansett legning, kjønn og religion.

Kjønnsnøytrale toaletter

I femårsplanen inngår også at toalettene i klubbhallen skal bli kjønnsnøytrale, og spillerne skal forelese på skoler og delta på Pridefestivalen i Stockholm. Og alt skal skje under regnbueflagget, skriver Aftonbladet.

– Sertifiseringen er i tråd med svensk hockeys verdigrunnlag, visjon og virksomhetsidé, skriver utviklings- og landslagssjef i Svenska Ishockeyförbundet, Tommy Boustedt i en pressemelding.

Follo til finalen

Fotball-laget Follo i sine rosa drakter, som de brukte for å skape bevissthet rundt brystkreft.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
– Svinkule

– Hockeytrøyene er svinkule. Vi skal være et forbilde, så det kjennes stort å være med på dette, sier Kiruna IF-spiller Viktor Esseryd til Aftonbladet.

I det siste har Esseryd klikket på utallige lenker på Internett, i håp om å finne historier om ishockeyspillere som har kommet ut av skapet og er åpne om sin homofile legning.

Esseryd fant en historie.

Drept med kniv

Den handlet om den homoseksuelle backen til det svenske ishockeylaget Västerås, Peter Karlsson, som ble myrdet med 64 knivhugg på 90-tallet.

– I dag finnes det ingen hockeyspillere som er åpen om sin homofile legning, som jeg kjenner til. Statistisk sett skal det jo være noen, så noe må det jo være med miljøet i sporten vår, sier Mikael Lasu til NRK på telefon fra Kiruna.

Klokken åtte torsdag morgen slapp Kiruna IF en pressemelding om femårsplanen for å bli LHBT-sertifisert. Mikael Lasu forteller om en enorm respons.

– Reaksjoner fra hele verden

– Fremfor alt har folk her i Sverige gitt oss fantastisk respons, men vi har fått reaksjoner fra hele verden egentlig, sier Lasu.

Ryktet om det fargerike prosjektet spredte seg imidlertid i Kiruna før nyheten ble sluppet torsdag morgen. Aftonbladet skriver at noen har støttet klubben, andre har klaget høyrøstet.

– Ikke bare et PR-stunt

Homocaps

Regnbuefargene går igjen også på forskjellige klesplagg fansen til Kiruna IF kan kjøpe.

Foto: Kiruna IF

– Vi bestemte med en gang at dette ikke skulle være et PR-stunt som varte ei uke. Vi vet at vi ikke blir verdens beste mennesker over natten bare fordi vi tar på oss en annen trøye. Prosessen er så vidt startet, sier spiller og varemerkeansvarlig, Mikael Lasu til NRK.

Torsdag kveld starter Kirunafestivalen i den nordsvenske byen. Da står byens ishockeylag på scenen iført sine nye drakter i rødt, blått, gult, oransje og grønt.

– Jeg tror de vil støtte oss 100 prosent, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark