Isbjørnens hemmelige liv - Inntil 687 km svømte en isbjørn på én tur for å finne mat. Det tilsvarer distansen Oslo-Namsos.BBC

Inntil 687 km svømte en isbjørn på én tur for å finne mat. Det tilsvarer distansen Oslo-Namsos.

Foto: BBC

Svømmer inntil 68 mil for mat

Mindre havis gjør at isbjørnen svømmer hundrevis av kilometer nonstop for å finne mat, ifølge ny forskning.

Isen er et viktig jaktmarked for isbjørnen, men klimaendringene gjør at det stadig blir mindre is for Kongen av Arktis.

Forskning ledet av US Geological Survey har merket 52 binner i Beuforthavet nær Alaska med GPS-halsbånd.

I tidsrommet 2004 til 2009 ble svømmeaktiviteten til isbjørnene målt, og GPS-analysene avslørte en stadig hardere kamp for å overleve.

Gjennomsnittelig svømte isbjørnen 154 kilometer. Hastigheten til isbjørnen viser at de ikke stopper for å hvile eller spise, skriver barentsobserver.com

Svømte 687 km på én tur

Ei binne svømte ni døgn i ett strekk, tilbakela 687 kilometer og mistet 22 prosent kroppsmasse. Ungen hennes døde under ferden, ifølge nettstedet.

Studien, publisert i siste nummer av det kanadiske Journal of Zoology, er den første til å bruke GPS til å spore isbjørnens svømmemønster over lange distanser. Med stadig mindre is i Arktis, kan lange svømmeturer bli mer vanlige, ifølge Journal of Zoology.

Det er cirka 25.000 bjørner i Arktis, og rundt 3000 av dem lever i Barentshav-området og på Svalbard.

Flere nyheter

Ulykke i Bossekop - DØDSULYKKE: En kvinne i 50-årene er tiltalt for uaktsom bildrap etter en påkjørsel av en annen kvinne i et fotgjengerfelt. Dette bildet er tatt like etter ulykken. - Foto: Marte Lindi /

Vil ha 90 dagers fengsel for bildrap

I sin sluttprosedyre mener aktor at den tiltalte kvinnen oppdaterte seg for sent på trafikkbildet da hun traff en annen kvinne med bil slik at hun døde. Det er også lagt ned påstand om erstatningskrav til syv barn og barnebarn. – Alle fakta er ikke belyst, sier forsvarer Stein Rønning, som la ned påstand om full frifinnelse.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.