Arktis - Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK
Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Ingen akutt fare

Arktis blir ikke isfritt allerede sommeren 2013, slik dramatiske medieoppslag har spådd, sier isforsker Lars H. Smedsrud i Bergen.

Han viser til at det i år er målt 250.000 kvadratkilometer mer is enn i fjor, et område på størrelse med Storbritannia.

Men den langsiktige tendensen er likevel alvorlig nok. Global oppvarming vil gjøre Nordpolen 95 prosent isfri om sommeren i 2050.

Smedsrud er forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning, og har sammen med to kolleger gjort en studie av isutviklingen i Arktis. Rapporten blir offentliggjort i det anerkjente amerikanske tidsskriftet Geophysical Reasearch Letters.

Smedsrud sier at de oppsiktsvekkende lave mengdene av is i fjor utløste mange tvilsomme spådommer fra forskere flere steder i verden om at utviklingen ikke ville snu og at isen var i ferd med å bli borte for godt på sommertid.

Stemmer ikke

– Vi ser jo at dette ikke stemmer. Satellittbilder viser at det allerede i år er mer is, men de tykke lagene fra 1950-tallet får vi nok ikke tilbake. Selv om vi får noen år med mer sjøis, er det ingen grunn til å avblåse kampen mot drivhusgassene, sier Smedsrud til NTB.

De tre forskerne er kommet til at reduksjonen av ismengden i Arktis i hovedsak skyldes at store ismasser er ført sørover med vinden, snarere enn at de er smeltet av varmere vann som er ført inn i området.

– Det har riktignok vært høyere varmetransport både på vår side, gjennom Framstredet mellom Svalbard og Grønland, og på den andre siden av kloden, gjennom Beringstredet mellom Sibir og Alaska. Men dette forklarer ikke all issmeltingen, sier Smedsrud.

Han har allerede fått flere reaksjoner på konklusjonene i studien, blant annet fra en islandsk forsker som plutselig fikk en forklaring på hvorfor det er observert så mye isbjørn nord for sagaøya.

Vind og strøm

Forskerne har brukt en beregningsmodell som viser at selv en dobling av varmetransporten inn i Polhavet ikke gir mer enn en halvmeters issmelting. Derfor har det vært andre krefter i sving. Og der er her vinden og strømmene som isen flyter på, kommer inn.

Den globale oppvarmingen kan med andre ord bare delvis forklare issmeltingen.

– Den generelle vindstyrken har ikke økt, men vindretningen har vært slik at enorme mengder tykk flerårsis er dyttet ut av Arktis. Istransporten har vært mye større enn det vinden lokalt skulle tilsi, sier Smedsrud.

Vindretningen ut av Arktis har vært målt siden 1950, og er nå på sitt høyeste nivå. Målingene er oppdatert helt fram til utgangen av juli og er dermed helt ferske. Endres vindretningen, faller transporten og isen blir tykkere igjen på sommeren, som er nå i september, før kulden setter inn.

Smedsrud opplyser at isen i Polhavet varierer mellom 14 millioner kvadratkilometer (rundt regnet Australias størrelse) og sju millioner. Nå er ismassen nede i 4,5 millioner kvadratkilometer.

(©NTB)

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Vadsø blant landets beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.