Hopp til innhold

Tromsø-ordfører har snudd: – Jeg er motstander

Tromsø-ordfører, Jens Johan Hjort, en av Erna Solbergs viktigste støttespillere i Nord-Norge, har nå snudd og sier nei til OL.

Jens Johan Hjort

Tidligere har Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort vært positiv til et OL i Oslo, men nå har pipen fått en annen lyd.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag skal Høyres stortingsgruppe diskutere en eventuell statsgaranti for et OL i Oslo i 2022. Mens spådommene går mot et OL-ja, skal stadig flere krefter i Høyre jobbe for et nei.

Det styrker heller ikke ja-sidens sak at Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort, en av Ernas Solbergs viktigste støttespillere i Nord-Norge, nå har snudd og sier nei til OL.

Hjort vakte oppsikt da han var positiv til OL i Oslo, men nå har han ombestemt seg.

– Jeg har vært opptatt av at vi i nord ikke skal oppfattes som sure og hevngjerrige. Vi ville ha OL i Tromsø, sånn ble det ikke, men da måtte ikke vår oppgave være å kjempe mot OL i Oslo. Jeg sa da at under visse forutsetninger kunne jeg se for meg et Oslo-OL. Slik det har utviklet seg, slår ikke forutsetningene inn. Jeg er nå motstander av Oslo-OL, sier Hjort til Dagsavisen.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Høyre i Nord-Norge sier nei til OL i Oslo i 2022, melder partiet i en pressemelding.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Vil ikke tre et OL over hodet på velgerne

– Vi har etter min mening to forutsetninger som må være til stede. Det ene var at man skapte et eierskap til den norske befolkning, med at i tillegg til å etablere OL-anlegg i hovedstaden kunne sørge for et løft på alle anleggene i landet. Dette OL-løftet har ikke kommet på plass, sier Jens Johan Hjort til NRK.

Han forteller videre at den andre forutsetningen var at IOC bringer OL tilbake til den opprinnelige olympiske ide.

– De har brakt OL langt vekk fra det, og gir først og fremst seg selv privilegier. Når disse to forutsetningene ikke slår inn er det veldig vanskelig å slutte seg til et OL i Norge, sier Hjort.

Ordføreren legger til at han synes det er svært viktig at de som politikere lytter til folket.

– Vi er valgt av folket, og det ville være usedvanlig uklokt hvis vi i en setting hvor det norske folket helt klart sier nei, likevel trer et OL ned over hodene på dem.

Jens Johan Hjort sier til NRK at han ikke vil jobbe aktivt mot OL, men at han håper at de ulike partiene som skal ta saken opp, fristiller sine representanter.

– Høyre i Nord-Norge sier nei

Det betyr at hele Nord-Norge-benken til Høyre er imot OL. De krever nå i et opprop at de nordnorske fylkene får stemme etter egen overbevisning når saken kommer opp for Stortinget.

Med et Frp som har et landsmøte-nei å forholde seg til, kan Høyre bli avhengig av Arbeiderpartiet for å få støtte for en statsgaranti i Stortinget. Ap vil på sin side avvente Høyres behandling av saken før de bestemmer seg, men også innad i Ap er det stor uenighet.

I Frp skal det være frustrasjon over landsmøtevedtaket om å si nei til Oslo-OL, og nestleder Per Sandberg sier til Dagens Næringsliv at vedtaket var «uklokt»

KrF i nord sier nei

KrF i Troms og Finnmark ber Krfs stortingsgruppe si nei til et OL i Oslo.

De begrunner dette med at investeringer i idrettsanlegg og annen infrastruktur i denne størrelsesorden må komme hele landet til gode.

De mener også at et nei fra Norge vil også være en klar melding til IOC om å gi arrangementet en form som de fleste nasjoner evner å være vertskap for.