Is i arktiske strøk - Nok en gang går det mot rekord lav isutbredelse i Arktis. - Foto: Sylvi inez Lijegren / NRK

Nok en gang går det mot rekord lav isutbredelse i Arktis.

Foto: Sylvi inez Lijegren / NRK

Henter unike klimadata fra Arktis

Det kan bli rekordlav utbredelse av sommerisen i Polhavet i år.

Nalan Koc - Professor Nalan Koc ved Norsk Polarinstitutt. - Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Professor Nalan Koc ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Det kan gå mot ny rekordlav utbredelse av sommerisen i Arktis i år. Det sier leder for det nyopprettede forskningssenteret ICE, som skal overvåke is og klima på kloden, professor Nalan Koc ved Norsk Polarinstitutt.

I august leder hun det første store ICE-toktet til Arktis som skal se på hvordan is og snø påvirkes av klima. Toktet går til Rijpfjorden ved Nordaustlandet på Svalbard.

– Vi skal registrere både fysiske og biologiske prosesser, sier Koc som leder et tokt på 19 forskere fra institusjoner i inn- og utland. I tillegg til forskning på isen, skal vi også registrere klimaets effekter på økosystemet og de isavhengige artene.

Det er forskningsfartøyet «Lance» som tar forskerne inn i Rijpfjorden på om lag 80 grader nord, en fjord som ikke har tilsig av varmt atlanterhavsvann, og derfor er et genuint arktisk fjordområde.

Unike målinger

– Vi skal gjøre unike målinger som skal bidra til arbeidet med den nye IPCC-rapporten (se faktaboks). Ettersom endringene på kloden skjer så hurtig, er det viktig med ferske data som gjør at vi kan forbedre dagens klimamodeller og få større presisjon i fremtidige prognoser, sier Koc.

Det kan bli rekordhøy nedsmelting i Polhavet i sommer. Istykkelsen er blitt mindre og den gamle flerårsisen er i ferd med å forsvinne. Høy temperatur i april og mai har ført til rask nedsmelting av isen i år.

Utbredelse av sjøis i arktis - Utbredelse av sjøis i arktis i 2010. - Foto: National Snow and Ice Data Center /

Utbredelse av sjøis i arktis i 2010.

Foto: National Snow and Ice Data Center

– Det er likevel vanskelig å forutsi hvordan isen ligger på nordsiden av Svalbard i august. «Lance» er ikke et isgående fartøy beregnet på tyngre is, og vi er forberedt på å oppsøke alternative områder dersom forholdene blir vanskelige, sier hun.

Toktet har også med helikopter som skal fly ut slik at det kan opprettes målestasjoner på isen lenger nord i Polhavet.

Nordområdesatsing

ICE-senteret har tidligere i år gjennomført ett større forskningstokt i Antarktis. Dette var en landbasert ekspedisjon på Fimbulisen i Dronning Maud Land, som er den fjerde største isbremmen i Antarktis.

Senteret er en del av regjeringens nordområdesatsning, og er et nasjonalt kompetansenter som skal styrke forskning og overvåkning av is og klima i samarbeid med sentrale institusjoner i Norge.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.