Hopp til innhold

Han startet en Facebook-bevegelse

Over 50.000 er enige med Svein Spjelkavik (45) om at baksnakking er en uting. Oppfinneren av ordet «Framsnakking» har skapt et av Norges raskest voksende Facebook-fenomener.

Svein Spjelkavik, Framsnakkings-gründer

- Jeg ville bare gi baksnakkingen en motsats, sier Framsnakkings-gründer Svein Spjelkavik.

Foto: NRK

– Det startet da Vesterålen kulturutvalg hadde invitert språkrådsdirektør Sylfest Lomheim til å holde foredrag for regionens kulturarbeidere. Jeg satt i salen, og dristet meg frampå med spørsmålet «Hva skal til for at et nytt ord kommer inn i språket»? For eksempel synes jeg at verbet «å baksnakke» hadde trengt en motsats i ordet «framsnakke», forteller Spjelkavik.

Jenter framsnakker mest

Framsnakking varmer hjertet
Framsnakking lindrer smerte
Framsnakking burde alle kjenne på
Framsnakking er like fint å gi som å få.

May Britt Wold, medlem i Framsnakking

Lite ante reklamemannen på Andøya hva han satte i gang da.

22. mars ble Facebook-sida «Framsnakking» opprettet. Siden da har medlemstallet gallopert og teller mandag ettermiddag 50.814 medlemmer i 20 land.

– Sverige, USA og Spania erobrer de tre første plassene bak Norge. Hele 81 prosent av tilhengerne er kvinner. Aldersgruppa 35-44 er best representert. På det meste kommer det inn nærmere 2500 nye tilhengere per dag, forteller Spjelkavik og understreker at han ikke har dårlig erfaring med baksnakking selv.

– Jeg ville bare gi baksnakkingen en motsats.

Kan gjøre en forskjell

Petter Bae Brandtzæg

Facebook-ekspert Petter Bae Brandtzæg tror interaktivitet avgjør Framsnakking-sidas fremtid.

Foto: NRK

Forsker og stipendiat ved SINTEF og Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitet i Oslo, Petter Bae Brandtzæg, mener Framsnakking-siden er en av tidenes raskests voksende norskspråklige Facebook-fenomener.

– Det er finnes jo så mange Facebook-sider og grupper. Gjennomsnittlig er hvert Facebook-medlem i 13 grupper eller sider. I Framsnakking er de nå like mange personer som i en mellomstor norsk by. Det som nå gjelder, er at de klarer å opprettholde engasjementet. De må aktivisere og holde liv i gruppa over tid, mener han.

– Kan slike Facebook-fenomener gjøre en forskjell?

– Det er både óg. Haiti-aksjonen på Facebook ble den raskeste pengeinnsamlingen som er gjort i verden. Men så har du aksjonen mot NRK-lisensen. Veldig mange er med i den, men de hadde omtrent ingen engasjement da de skulle ha folk til å møte opp. For Framsnakking kan man vel heller si at det øker bevisstheten rundt baksnakking. Det er jo bedre med noe engasjement framfor ingen engasjement, framholder Bae Brandtzæg uten svar på hvorfor kvinner utgjør et solid flertall i «Framsnakking» .

– Ikke moden for ordboka ennå

Lomheim

Språkdirektør Sylfest Lomheim mener det er for tidlig å vurdere «framsnakking» for ordboka.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Direktør i Norsk Språkråd, Sylfest Lomheim, husker godt møtet med ordet «Framsnakking» i Vesterålen og vedgår at han liker ordet godt.

– Det er et framifrå ord, og et eksempel på et ord som er dannet fullkomment etter norsk ordmønster, slår han fast.

Til tross for massiv Facebook-vekst og tusenvis av Google-søk på ordet, er det ifølge Lomheim ikke nok for å få ordet annerkjent i Norsk ordbok.

– Men blir dette et vanlig ord, vil det temmelig sikkert komme med i neste revidering av ordboka om fire-fem år. Slik som for.eks. ordet «blogg» gjorde i forrige revidering.

Vurderer T-skjorter for framsnakking

Framsnakkings-gründeren har foreløpig ingen planer om å gjøre forretninger ut av nettfenomenet.

– Vi har fått kanskje hundre forespørsler om å lage en T-skjorte for framsnakking, men det føles todelt. Vi skal jo bare være en side for framsnakkingen sin sak. Vi får se, sier Spjelkavik før han uselvisk slår fast:

– Om 50.000 tenker seg om hver gang de skal til å baksnakke, er det betaling nok for meg.

Framsnakking er den gruppen jeg besøker mest av alle her på FB.

Rose-Marie Aspelin, medlem i Framsnakking