Hopp til innhold

Sina-Marie (16) er med på å frakte framtidsdrømmer til Eidsvoll

I 1814 nådde ikke representantene fra Nord-Norge fram til Eidsvoll. 200 år senere skal verdens eldste seilende skonnert frakte med seg ungdoms framtidsdrømmer til grunnlovsjubileet.

Sina-Marie og Nora

Leder Sina-Marie Hatlem (16) i Hammerfest ungdomsråd og prosjektkoordinator Nora Kiil for Grunnlovsseilasen, var klar til å ta roret fatt ut på første etappe fra Hammerfest 14. mai.

Foto: Allan Klo / NRK

Den 40 meter lange, gamle og ærverdige seilbåten «Anna Rogde», legger onsdag kveld ut fra kai i Hammerfest, på selveste Grunnlovsseilasen 2014.

Her skal de innom 23 havner der ordfører og ungdomsråd har fått en utfordring; De skal formulere en erklæring om hva de ønsker og hvor de vil at samfunnet vårt skal gå i framtida.

– Det skal så diskuteres på alltinget, før hver plass overleverer erklæringa si til skipperen. Han stempler og putter det så i skipskista, der alle erklæringene skal leveres 7. juni på Eidsvoll til stortingspresidenten, sier prosjektkoordinator for grunnlovsseilasen, Nora Kiil.

Seilasen er ment som en markering av grunnlovsjubileet. Den skal sette fokus på at ingen fra Nord-Norge rakk fram til Eidsvoll i 1814.

– Det var ergerlig at vi ikke kom fram i 1814, og vi snakker hver 17. mai om det. Nå fant vi ut at vi det kunne være en artig tanke å samle Nord-Norge i en båt og så invitere hele kysten med på dette, sier Kristin Mellem i prosjektledelsen til NRK.

Egen erklæring fra Hammerfest

Ideen om en grunnlovsseilas kom fra jubileumskomiteen i Tromsø. De ønsker å vise at de ikke kommer fram for seint fram til Eidsvoll denne gangen, og samtidig rette fokus mot Nord-Norge og Kyst-Norge.

Symbolsk nok legger «Anna Rogde» ut fra kai i Hammerfest nøyaktig klokka 20.14.

Sina-Marie Hatlem (16) i ungdomsrådet i Hammerfest er stolt over å få være først ut med deres erklæring, som ble levert på skipet onsdag.

– Den forteller at vi vil få en trygg by å leve i, at naturen skal bli tatt vare på, og riktig utdanning er viktig, ikke bare innen olje. Så vil vi også at ungdommen skal bli hørt, sier Hatlem.

1814kart

Er med på første etappe

Lederen i Hammerfest ungdomsråd får selv være med skuta på den første ferden. Noe hun virkelig ser fram til.

– Det kommer til å bli kjempegøy, jeg gleder meg masse til det her, sier hun.

Det er nemlig slik at to ungdommer fra hvert sted seilskuta stopper ved, får være med på etappene.

– Hammerfest er så heldig at de får tre med på første etappe, siden de var ivrige her. Så får ungdommene være med på hver sine strekker nedover langs kysten. For det er de som er framtida vår, sier Kiil.

Ungdommene skal også delta på aktivitetene om bord på den etappen de er med på.

Inviterer folk om bord

Ekspedisjonen skal bidra til å gi større bevissthet rundt en viktig del av Norgeshistorien, nasjonsbyggingen og utviklingen av demokratiet.

På veien skal også folk langs hele kysten involveres, noe arrangørene forteller om på nettsiden sin:

«Langs leia inviteres skoleklasser og lokalbefolkning om bord. Under dekk venter spennende opplevelser. Gjennom kunstneriske uttrykk og kunnskapsformidling vil skonnertens gjester få berøring med landets historie, demokratiutvikling og spenstige framtidstanker.»

Anna Rogde

Skonnerten Anna Rogde la onsdag kveld ut på Grunnlovsseilasen fra kai i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK