Hopp til innhold

Greenpeace om bord i borerigg

Greenpeace har i morgentimene tatt seg om bord i en borerigg på vei til Bjørnøya, på oppdrag for Statoil . – Uansvarlig og ulovlig, sier oljeselskapet.

Greenpeace activists climb Statoil rig to protest world’s northernmost drilling site

Her tar Greenpeace seg ombord i boreriggen som skal starte leteboring ved Bjørnøya

Foto: Greenpeace

Riggen "Transocean Spitsbergen" skal starte leteboring i området – tross store protester.

I går kveld omgjorde Miljøverndepartementet et vedtak om å utsette boreplanene, og ga dermed Statoil anledning til å begynne boring.

Greenpeace ligger ved boreriggen med skipet "Esperanza" og har tatt seg om bord i riggen med 15 demonstranter fra åtte land. Bordingen skjedde ved 05-tiden tirsdag morgen.

Greenpeace-aksjonister ved Statoils rigg "Transocean Spitsbergen"

Her er Greenpeace sin egen video fra området ved riggen de bordet i morgentimene. VIDEO: Greenpeace

Uforsvarlig

– Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes, som er om bord på skipet Esperanza.

Greenpeace forklarer at et oljeutslipp fra dette leteområdet vil kunne nå naturreservatet på Bjørnøya på mindre enn en uke. De har derfor klaget på boretillatelsen, men Klima- og Miljødepartementet har likevel tillatt borestart selv om departementet ikke har behandlet klagen fra Greenpeace.

Tellnes forteller at nærmere 50.000 mennesker har på få dager bedt Klima- og miljøminister Tine Sundtoft om å stoppe Statoils planer, og beskytte Bjørnøya.

Greenpeace activists climb Statoil rig to protest world’s northernmost drilling site

Greenpeace protesterer mot oljeleting så langt nord.

Foto: Greenpeace


– Vi er skuffet over at Klima- og miljødepartementet har overkjørt egne fagetater, men vår klage ligger fortsatt på ministerens bord. Tine Sundtoft har fortsatt mulighet til å stanse boringen, og sikre fuglefjellene på Bjørnøya fra et mulig oljesøl, sier Erlend Tellnes.


– Klar beskjed

Truls Gullowsen i Greenpeace sier alt har gått rolig for seg i morgentimene.

– Riggen ligger nå i ro noen kilometer fra borestedet. Og vi kommer til å bli om bord helt til vi får klarhet i at Statoil vil la være å gjennomføre dette boreprogrammet, sier Gullowsen.

– Vi ønsker å gi klar beskjed om at dette kan vi ikke godta, slår han fast.

Kart

Transocean Spitsbergen ligger som sørligste fartøy i denne gruppen av borerigger og supplybåter sørøst for Bjørnøya.

Foto: Skjermdump fra Marinetraffic.com

– Uansvarlig og ulovlig

Informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil respekterer retten til en lovlig protest mot selskapets boreaktivitet, og synes det er viktig med demokratisk debatt rundt oljevirksomheten.

Ørjan Heradstveit

Informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil

Foto: Øyvind Hagen

– Men denne aksjonen mener vi er både ulovlig og uansvarlig. De har tatt seg om bord i en rigg i åpent hav, og det er ikke uten risiko, sier han.

Heradstveit sier selskapets beredskapsgruppe er mobilisert og de vurderer fortløpende hva de skal gjøre.

– Det er jo foreløpig tidlig, så vi må se om det er aktuelt å be om assistanse fra for eksempel Kystvakta, sier han.

Statoil mener et utslipp i dette området er svært lite sannsynlig, samtidig som det er lagt inn en rekke barrierer for å kunne håndtere en slik hendelse.

– For oss er det viktig å minne om at Hoop-området er konsekvensutredet og åpnet for petroleumsvirksomhet av norske myndigheter. Hoop er et område med kjent geologi, lavt trykk og temperatur, og hvor Statoil har robuste planer for operasjonene, sier Heradstveit.

Tre brønner

Statoil skal etter planen bore tre brønner i dette omstridte området. Først Apollo, som skal bores av "Transocean Spitsbergen".

Brønnen, som er den første i et trebrønnsprogram i Hoop-området i sommer, ligger i lisens 615 i Barentshavet, 300 km nord-nordvest for Knivskjelodden i Nordkapp kommune, 175 km sørøst for Bjørnøya og om lag 50 km nord for PL 537 (Wisting-brønnene).

Etter planen skal Apollo følges av letebrønnene Atlantis og Mercury, i følge nettstedet Petro.no

Kystvaktskipet KV Harstad følger Greenpeace-aksjonen mot boreriggen "Transocean Spitsbergen".


Skipet ligger innefor synsvidde og rapporter til Troms politidistrikt som har ansvaret for området.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark