Hopp til innhold

Greenpeace gir seg ikke: – Vi var her først

Politiet stoppet den første aksjonen til Greenpeace mot oljeriggen «Transocean Spitsbergen» i natt. Nå blokkerer miljøaktivistene boreområdet.

GP0STOELR Greenpeace Esperanza - Arctic Ship Tour 2014

Greenpeaceprøver å hindre oljeriggen «Transocean Spitsbergen» å begynne å bore utenfor Bjørnøya.

Foto: Anonymous / © Greenpeace

Greenpeace-skipet «Esperanza» har lagt seg nøyaktig på den posisjonen hvor Statoils rigg skulle begynne leteboringen utenfor Bjørnøya på Svalbard.

– Vi har reist langt, og ser ingen vits i å gi oss nå, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge, til NRK.

Natt til tirsdag gikk syv aksjonister om bord i oljeriggen «Transocean Spitsbergen», som er på vei til Hoop-området utenfor Bjørnøya på Svalbard.

Torsdag morgen ble aktivistene, som hadde okkupert Statoils rigg i 48 timer, fjernet av norsk politi.

Målet med aksjone er å utsette boringen i området. Miljøverdepartementet har nylig gjort om et vedtak om å utsette boreplanene i området, og ga dermed Statoil anledning til å begynne boring.

Greenpeace har sendt inn en klage på omgjøringen.

– Vi var her først, og akter ikke å flytte oss med det første. Vi krever i hvert fall at ingenting blir gjort i området før miljøministeren har behandlet klagen vår, sier Gulowsen.

Tillatelse til å begynne

Statoil har kalt aksjonen både uansvarlig og ulovlig, men har foreløpig ikke svart fra henvendelsene fra NRK om dagens utvikling i området.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sa til NRK tidligere denne uken at Statoil kan begynne boringen, men at de ikke kan bore i antatt oljeførende lag før klagen er behandlet.

– Slik vi ser det så vil boringen bli vanskelig å stoppe hvis de først har begynt å bore. Det er korrekt at de kan det, men vi mener Statoil bør opptre såpass fornuftig at de i en så omstridt sak som dette, venter med boringen til alle klager er behandlet, sier Gulowsen i Greenpeace.

Stoppet riggen

Miljøvernaktivistene akter dermed å bli liggende med båten sin, så lenge som mulig.

På Twitter oppdaterer Greenpeace aksjonen fortløpende. Like etter klokken 15 kunne de fortelle at oljeriggen var på vei mot dem.

Ikke lenge etter forteller de at riggen har stoppet opp.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Gulowsen hadde de involverte partene høy puls en stund.

– Den riggen er så gigantisk at de kunne tatt plassen fra oss hvis de hadde hatt lyst. De prøvde å kontakte Kystvakten og få dem til å flytte oss, men Kystvakten holdt med oss når det kommer til hvem som har forkjørsrett på havet, sier Gulowsen.

Aktivistene er løslatt

Aktivistene som ble fjernet fra «Transocean Spitsbergen» torsdag morgen ble tatt med til Tromsø, hvor de nå er løslatt.

Truls Gulowsen tror ikke den nye aksjonen vil gi Greenpeace noen juridiske følger.

Det er Troms politidistrikt som har det juridiske ansvaret for Svalbard-området.

– Vi vet hva de gjør, og jobber nå med å vurdere hvordan vi skal reagere på aksjonen. Jeg kan foreløpig ikke si noe om når vi tar en avgjørelse, sier politimesteren i Troms politidistrikt Ole B. Sæverud til NRK.

Saken oppdateres!

De sju aktivistene fra Greenpeace som var ombord i oljeriggen fra Statoil kommer ikke til å bli straffet av norsk politi. Det forteller politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark