Hopp til innhold

Frykter pasienter kan dø på vei til sykehuset

Pasientombudet i Finnmark frykter at pasienter kan dø på grunn av lengre reisevei hvis helseministeren får det som han vil. Han foreslår å sentralisere akuttkirurgien på norske sykehus.

Hammerfest sykehus

Hammerfest- (bildet) og Kirkenes sykehus vil bli for små til å ha egen akuttkirurgisk avdeling, hvis helseministeren får sentralisere som han vil.

Foto: Allan Klo/NRK

Det kommer sterke reaksjoner i Finnmark på forslaget om å sentralisere akuttkirurgien på norske sykehus. Helseminister Bent Høie fra Høyre åpnet for dette da han onsdag holdt sin årlige sykehustale. Forslaget kan innebære at Finnmark kan bli uten akuttkirurgi.

– Det kan i verste fall gå ut over menneskeliv, mener pasientombud i Finnmark Mette Elisabeth Eriksen.

Tar ikke hensyn til geografi

Hun mener forslaget tar lite hensyn til at Norge er et langstrakt land med mye dårlig vær og vinter.

– Ikke er det alt for mange luftambulansefly heller, om alle skal flys til Tromsø. Det er tross alt 75 000 mennesker som bor i finnmark, sier Eriksen som frykter at folk i verste fall vil dø på grunn av lengre reisevei.

Mette Elisabeth Eriksen

Pasientombud Mette Elisabeth Eriksen frykter at pasienter vil dø som følge av lengre reisevei til sykehus.

Foto: Pasientombudet.no

– En del tilstander må behandles ganske kjapt, og da kan man ikke vente på et fly. Man er avhengig av å ha kirurger som kan operere, og man har alltid fått det til før, hvorfor skal vi forandre på det nå, spør pasientombudet.

– Nødvendig for å beholde kvaliteten

Bent Høie sitt forslag innebærer at sykehus må ha et pasientgrunnlag på minst 60 000 pasienter mener administrerende direktør i Helse Nord Lars Vorland. Det betyr ifølge han at bare Tromsø, Bodø og Helgeland fortsatt vil ha akuttkirurgi i Nord-Norge om forslaget gjennomføres.

Bent Høie

Bent Høie vil gjøre store endringer i organiseringen av norske sykehus

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sykehusene i Hammerfest og Kirkenes vil dermed sammen med om lag halvparten av landets sykehus miste dette tilbudet.

Helseministeren argumenterte i sin tale at slike grep kan bli nødvendig for å gi pasientene et godt nok tilbud.

– Vi vet at mange små sykehus allerede sliter med å rekruttere fagfolk. Det betyr at det ikke er gitt hvilken kompetanse pasienten møter ved akutt sykdom, og vi vet at denne utviklingen vil fortsette og sansynligvis vil forstereke seg.

Opposisjonen overrasket

Høies tanker møter ikke bare motstand hos pasientombudet, også i det politiske miljø er man skeptiske. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Kåre Simensen er overrasket over at Høie tenker som han gjør.

Kåre Simensen (Ap)

Kåre Simensen tror ikke helseministeren forstår hvor uheldig dette forslaget vil slå ut for Finnmark.

Foto: Finnmark fylkeskommune/Åserud

– Men det er typisk at en politiker som ikke har levd og bodd i en landsdel der geografi absolutt har noe å si for helsetilbudent man får.

Men Simensen ser ikke bort i fra at en større sentralisering av tilbudet kan være fornuftig i tettere befolkede områder. Sykehusorganiseringen i Nord-Norge ser han likevel ingen grunn til å gjøre om på nå.

Må heller satse

– Den strukturen Helse Nord har klart å bygge opp kan kanskje danne en modell for resten av landet. Det handler jo akkurat om å desentralisere der man kan, og sentralisere der man må det, sier Simensen.

Og pasientombud Mette Elisabeth Eriksen ønsker seg heller en satsing på, heller enn en nedbygging av sykehusene i Finnmark.

– Da må regjeringa sørge for at man har kompetente kirurger og annet personell på lokalsykehusene, og sørge for god rekruttering. Det mener jeg vil være mye bedre enn å sentralisere en så viktig funksjon, sier Eriksen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark