Hopp til innhold

Frykter flere dødelige isbjørnmøter

Klimaendringer gir økt fare for konflikt mellom isbjørn og mennesker. Nå skal isbjørneksperter fra hele verden finne de beste metodene for å unngå slike konflikter.

Drepte en og skadet fire

Her fraktes isbjørnen som drepte 17-årige Horatio Chapple på Svalbard i 2011 bort. Isbjørneksperter fra hele verden skal nå finne ut hvordan lignende hendelser kan unngås i fremtida.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Miljøorganisasjonen WWF og Svalbards miljøvernfond har samlet verdens ledende isbjørneksperter til en tredagers konferanse i Tromsø.

Sammen skal de komme fram til hvordan mennesker på best måte kan ferdes i isbjørnens rike uten at farlige situasjoner oppstår.

– Økende fare

Siden 1971 har fem mennesker blitt drept av isbjørn på Svalbard.

Sist det skjedde var i 2011 da en 17 år gammel britisk gutt ble drept, og fire andre alvorlig skadd da en isbjørn angrep et reisefølge på Svalbard. Bjørnen måtte også bøte med livet.

– Dessverre vil det i økende grad være fare for slike hendelser i tiden fremover, sier WWFs rådgiver for Arktis og nordområdene, Nils Harley Boisen til NRK.

– Må trå med respekt

Fordi havisen forsvinner i mye større grad enn før, er det forventet at isbjørnen vil oppholde seg i lengre tid på land.

Der vil den ha mindre tilgang på mat og i tillegg bli utsatt for forstyrrelser fra økt menneskelig aktivitet i de arktiske kystområdene.

– Vi ønsker turisme og andre aktiviteter velkommen i Arktis. Men, vi ønsker også at aktiviteten skal gjøre minst mulig skade på naturen, og å finne hvordan vi kan trå med respekt i isbjørnens rike. Det blir spennende å se hva som kommer frem på konferansen, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF.

Isbjørn drept

Den 250 kilo tunge isbjørnen som drepte Horatio Chapple måtte selv bøte med livet. Bjørnen ble skutt av Chapples reisefølge.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Gode tur-rutiner

Det finnes rundt 2600 isbjørner i den norske delen av Arktis, med en usikkerhet på rundt 30 prosent.

Mange kommer til Svalbard nettopp for å se isbjørnen, og derfor er aktører fra reiselivsnæringa også med på konferansen.

– Vi har gode og sikre rutiner for turene våre, forteller Trygve Steen som bor i Longyearbyen og jobber i Svalbard reiselivsråd.

– Hva gjør dere når dere skal ut på tur?

Bjørnevakt

– På en typisk sommertur er man bjørnevakt etter tur. Bjørnevakta holder øye med campområdet hele natta. Vi bruker også snublebluss rundt teltene, som smeller dersom bjørnen kommer borti dem. Skremmemidler som signalpistoler bruker vi også, og i ytterste konsekvens kan vi ta frem rifla.

Steen forteller at det hittil ikke har vært stygge hendelser knyttet til organisert turvirksomhet.

For problemene oppstår når folk reiser til Svalbard uten å bruke en lokal reiselivsoperatør, eller rett og slett ikke har godt nok utstyr og en god nok plan.

Færre bjørner

– På Svalbard har vi et godt regelverk, og så lenge folk forholder seg til det blir ikke isbjørnmøter noe stort problem. Men de som ferdes ute uten å være godt nok forberedt, kan komme ille ut, sier Dag Vongraven, seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt, som tror at færre vil få se isbjørnen i fremtida.

– Klimamodellene vi har i dag forutser at det på sommertid vil være isfritt i Arktis om 40–50 år. Når den tida vil det ha blitt færre isbjørner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark