Hopp til innhold

Fra ris til ros for sjakk-OL

Fikk skryt i rapport fra mannen som ville avlyse gigantarrangementet.

Arrangøren av sjakk-OL i Tromsø fikk mye kritikk i forkant av mesterskapet. Nå har vinden snudd.

OL-arenaen er tom. Sjefen for sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, har fått gode tilbakemeldinger etter sjakk-OL. Men ennå vet han ikke hvor Tromsø 2014 lander økonomisk.

Tromsø 2014 var i hardt vær rett i forkant av sjakk-OL, først i forhold til økonomi – deretter oppstod en konflikt med det internasjonale sjakkforbundet.
I dag er det 14 dager siden siste brikke ble flyttet i OL-arenaen i Mackhallen i sentrum av Tromsø.

Direktør Børge Robertsen spaserer inn i en nedrigget og tom hall. Og kan konstatere at selv om han stod i stormen i forkant av OL, kom både han og resten av OL-organisasjonen ned på beina.

Nå har arrangøren til og med fått skryt fra mannen som truet med å avlyse sjakk-OL, visepresidenten i FIDE (det internasjonale sjakkforbundet), Israel Gelfer. Han likte dårlig at Tromsø 2014 ikke ville la Russlands damelag delta fordi fristen for påmelding ikke ble overholdt.

Sjakk-sjef Børge Robertsen

Børge Robertsen skal fram til nyttår sluttføre jobben som direktør for Tromsø 2014. Regnskapet er langt unna å være ferdig.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Gelfer sendte en rapport for en ukes tid siden hvor han skrøt av arrangementet, av gjennomføringen og hvordan det hele forløp. Vertskapet, logistikken, overnattingen, maten og ikke minst overføringen av OL på vår hjemmeside og på nasjonal TV, sier Robertsen til NRK.

– Ingen kritiske punkter?

– Jo da, det gikk på at vi ikke hadde bygd tre-fire nye hoteller. Det lever vi fint med, for det har vi aldri lovet. Og så var det dette med visum, men der forholdt vi oss bare til lovverket, sier Robertsen.

FIDE-presidenten ringte

Også den gjenvalgte og omstridte FIDE-presidenten, Kirsan Ilyumsjinov, har tatt kontakt med Robertsen.

– Han ringe faktisk personlig på vei til Moskva hvor han ønsket å takke for et bra arrangement og et bra opphold. Det synes vi var stort, sier Robertsen.

Sjakk-OL i Tromsø

Slik så det ut i Mackhallen under sjakk-OL. Nå er lokalene tømt.

Foto: Kåre Johannes Indreberg / NRK

Sjøl er han ennå ikke helt ferdig som sjakk-direktør – selv om OL-arenaen er nedrigget og tom. En god del etterarbeid gjenstår. Og ennå vet ikke Robertsen hvor Tromsø 2014 lander økonomisk.

Blant annet gjenstår det å bli enig med FIDE om hvem som skal betale million-utgiftene til den private innkvarteringen.


– Det er enda en prosess som gjenstår med å få oversikt over alle kostnadene. Og få gjort opp status. Så jeg regner med vi må ha ut året på å få den endelige oversikten, sier Robertsen.

På jobbjakt

Selv har han så smått starten jakten på en ny jobb. Robertsen er ansatt i OL-selskapet fram til nyttår.

– Nå er tiden inne for å se seg om etter nye utfordringer, sier Robertsen.

Kommunikasjonssjef Jarle Heitmann slutter 1. oktober og er også på jobbjakt.

Må på jobbjakt

Adm.dir. Børge Robertsen og kommunikasjonssjef Jarle Heitmann er begge på jobbjakt.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK


Det samme er produsent Kjersti Vikøyr.

– Blir det vanskelig å få seg ny jobb?

– Nei, det tenker jeg ikke så mye på. Jeg er ikke bekymret, i hvert fall. Så kanskje det betyr at det ikke blir så vanskelig. Det ordner seg nok, sier Vikøyr.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark