Hopp til innhold

Denne krabaten dreper 100 reinsdyr i året

Om sommeren dreper hanngaupa en rein hver tredje dag. Om vinteren nøyer den seg med ett dyr hver fjerde dag der den har tilgang på reinsdyr.

Gaupe
Foto: Stian Holmen

Hunndyrene er litt mindre blodtørstige. Hunngauper dreper i snitt en rein i uka om sommeren og en hver femte dag vinterstid. Men det varierer også for hvert enkelt individ.

Følger 48 forskjellige gauper

Forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) sitter inne med data fra 48 forskjellige gauper. De har forsynt seg med 1443 byttedyr, i hovedsak reinsdyr.

Dette vet forskerne fordi dyrene ble fanget og utstyrt med GPS-sendere allerede i 2002. Dermed har man kunne følge gaupenes bevegelser i detalj.

Må forstå samspillet med reindrifta

NINA-forskerne har sammen med sine kollegaer i Sveriges landbruksuniversitet (SLU) har i mange år studert gaupa i forskjellige reinbeitedistrikt på Nordkalotten.

– Målet er å forstå mer av det konfliktfylte samspillet mellom rovvilt og reinnæring, forteller NINA-forskerne John Odden og Jenny Mattisson.

– Alle gauper dreper rein, men vi ser store variasjoner i drapstakten. Både når det gjelder områder, kjønn og sosial status, årstider og tilgang på byttedyr, forteller de til nettstedet forskning.no.

Verdensmestre i å streife

Gaupe

Ingen kattedyr har større hjemmeområde enn gaupa

Foto: Forsberg, Espen / SCANPIX

Når GPS-posisjonene hoper seg opp i et område er det et tegn på at gaupa har nedlagt et bytte. Da rykker forskere og frivillige feltarbeidere ut for å finne kadavre. Det kan bli både lange dager og tunge marsjer.

Gaupene i nord har nemlig de største hjemmeområdene som er dokumentert hos noe kattedyr i verden.

Stjal laks fra oter


– I enkelte områder langs kysten er rein fraværende om vinteren. Her ser vi at gaupa spiser både hare, ryper og rødrev. Ei hunngaupe i Finnmark har faktisk spist laks som hun stjal fra oter, sier Odden.

Gaupe på jakt etter lam

Også sauer står høyt på menyen til gaupa.

Foto: Jostein Hunstad

– Å kunne tallfeste omfanget av gaupas innhogg i tamreinflokkene og ikke minst hvordan dette varierer, er viktig for å kunne utvikle nye måter å kompensere tap fra rovdyr på, avslutter Mattisson.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark