Hopp til innhold

Forsvarer nordsjøturnus

Arbeiderpartiet starter valgkampen i Finnmark ved å varsle krig mot såkalt nordsjøturnus, men møter motbør.

Anne Karin Olli

Ordfører i Måsøy, Anne Karin Olli forsvarer nordsjøturnusen, og vil gjerne beholde den innenfor helse- og omsorgssektoren.

Foto: Stortinget

Nordsjøturnus benyttes av flere kommuner for å gi større fleksibilitet i arbeidsmarkedet. Ansatte jobber lange vakter når de er på jobb, og får til gjengjeld lengre perioder med fri.

Både LO og Arbeiderpartiet mener dette er feil vei å gå, men i Måsøy kommune i Finnmark er erfaringene med turnusordningen positive.

– Vi har klart å fjerne uønsket deltid, vi unngår bruk av dyre vikarer og vi skaper attraktive arbeidsplasser, sier ordfører Anne Olli (H).

– Problematisk

I Måsøy har man klart å lokke til seg ettertraktede fagfolk til helse- og omsorgssektoren gjennom nordsjøturnus, en frivillig ordning, som benyttes av en rekke kommuner.

Både regjeringen og LO kritiserer ordningen, som de mener kan ødelegge arbeidsmarkedet i Finnmark.

– Når folk pendler for å jobbe, så skatter de fortsatt til sin hjemkommune. De har ikke behov for skole eller barnehage, fordi de lever livet sitt et annet sted. Vi kan ikke basere utviklingen i Finnmark på at folk jobber her og lever et annet sted, sier fylkessekretær i LO Finnmark, Bjørn Johansen.

– Gir bedre tilbud

LO Finnmarks sterke kritikk av nordsjøturnusen får motbør fra Måsøy kommune.

Kommunen mener ordningen er uunnværlig i kampen om kvalifisert arbeidskraft.

– Vi ønsker å fortsette med turnusen, de som jobber ønsker å fortsette og kvaliteten på tjenestene til brukerne våre blir bedre. Da kan jeg ikke forstå hvorfor man ikke kan være mer fleksibel på området, avslutter Olli.