Hopp til innhold

Flest overgrep mot barn i julen: – Jeg gruet meg til hver jul

Det er flere overgrep mot barn i julen enn ellers i året. Anna Lindseth er en av mange som opplevde dette som barn.

Anna Lindseth

Anna Lindseth har startet organisasjonen Stopp Overgrep på grunn av hennes erfaringer som barn.

Foto: NRK

– Jeg gruet meg til hver eneste jul fordi jeg aldri visste hva som skjedde. Som barn gledet jeg meg ikke til julen, jeg gledet meg til den var over, sier Anna Lindseth til NRK.

Anna Lindseth ble som barn offer for overgrep. Ikke bare i julen, men året rundt. På grunn av hennes smertelige erfaringer startet hun organisasjonen Stopp Overgrep.

Målet til organisasjonen er at flere skal få kunnskap og forståelse om hvor vanskelig det er å leve livet etter å ha opplevd overgrep.

Hun forteller at mange barn gruer seg til jul, fordi faren for vold og overgrep er veldig stor akkurat da.

– For mange er det i jula overgrepene skjer når de reiser på juleferie til andre familiemedlemmer eller får besøk, for det er i nære relasjoner flest overgrep skjer. Overgriperen kommer rett og slett hjem på julebesøk. Dette gjør barnet livredd, sier Lindseth.

Julen representerer ikke bare kos og hygge

Willy-Tore Mørch, spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø sier at det er et faktum at det er flere overgrep mot barn i julen enn ellers i året.

– Det er flere årsaker til det. Noe av det går på at familie og barn er mer sammen i juletiden enn ellers. Mange voksne drikker også altfor mye alkohol, eller ruser seg i julen. Dette er faktorer som kan føre til flere overgrep mot barn i denne tiden, forklarer Mørch til UiT.

Han mener det er viktig å huske på at for noen representerer julen ikke annet enn angst og redsel, da mange trekker fram «barndommens julefeiring» som bare kos og hygge.

Video Willy Tore Mørch

Spesialist i barnepsykologi, Willy Tore Mørch sier at det er flere årsaker til at det er mange overgrep mot barn i julen.

Foto: Nyhetsspiller

– Mange er redd for å trø feil

Anna Lindseth forteller at det er voksnes plikt til å ta kontakt med barnevernet eller helsestasjon hvis de har mistanke om overgrep.

– Det er de voksne som må være advokaten til barna. Det er en plikt. De som ikke sier ifra om slik mistanke, er faktisk medskyldig i slike overgrep.

Hun tror flere kan få julen og hverdagen reddet hvis noen tør å si ifra.

– Jeg er redd for at mange velger å ikke si ifra, fordi de er redd for å trø feil. Men det er mye bedre å ha varslet en gang for mye, enn en gang for lite, sier Lindseth.

– Vi må våge å bryte tabuet

Lindseth forteller at det er viktig at voksne er oppmerksom på barna sine, fordi det er tegn man kan se etter.

– Hvis et barn er utsatt for overgrep, kan man oppleve at de oppfører seg annerledes. Voksne må ikke være redd for å prate om temaet med dem. Man må våge å bryte tabuet om seksuelle overgrep mot barn, sier hun.

Omtrent 9 prosent gutter og 19 prosent jenter under 18 år blir utsatt for seksuelle overgrep i Norge, viser tall fra Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

– Det er nok store mørketall, fordi det er mange som aldri forteller om det. Jeg vet selv hvor skummelt det er å fortelle.

Ønsker mer kunnskap blant folk

Hun opplevde å føle seg alene når hun fortalte sin historie.

– Min familie trodde ikke på meg, og vendte meg ryggen. Det var kun faren min som trodde på meg, han har vært en uvurderlig støtte i dette, forteller Lindseth.

Hennes håp er at flere skal få mot til å snakke om det, men også at flere skal få kunnskap om temaet.

– Det er mangel på kunnskap i alle ledd. Til og med fagfolk vet lite. Har vi kunnskap, er vi langt på vei.