Hopp til innhold

Benedicte fant kinesisk bille i Åhlens-hylle

Aktiv Nord Skadedyrkontroll mistenker at det er borebille fra Asia som Benedicte Haugseth Storø oppdaget i en pyntestige fra Åhlens i Tromsø.

Insekter i pyntestige
Foto: Benedicte Haugseth Storø

– Benedicte ringte oss tidligere. På generelt grunnlag er det litt vanskelig å si hva det spesifikt er, fordi vi ikke vet hvor treverket kommer fra. Det er mulig at det er orientalsk treverk. Åhlens og andre får produsert ting i Kina for eksempel, så det sannsynlig at det en borebille der fra, sier daglig leder i Aktiv Nord Skadedyrkontroll, Trond Stormo til NRK.

For noen uker siden kjøpte Benedicte Haugseth Storø (24) en pyntestige av tre fra Åhlens i Tromsø. Nordlys som omtalte saken først, skriver at hun mandag kveld oppdaget noe inni stigen som skremte henne.

– Jeg så at det var en del hull i stigen. De var veldig fine og runde, så jeg tenkte at det kunne være skruhull. Jeg tenkte ikke noe spesielt over det, helt til jeg hørte noen rare lyder mens jeg så tv, forteller Benedicte til NRK.

SE VIDEO:

Benedicte oppdaget insekter inni pyntestigen fra Åhlens i Tromsø.

Benedicte dokumentere funnet hennes slik at hun kunne vise det fram til Åhlens hvor stigen var kjøpt.

– Synes synd i Åhlens som måtte overta stigen

Hun fant da fram noen bilder som hun hadde tatt av stigen da hun kjøpte den. Da oppdaget Benedicte at hullene som nå var på stigen, slett ikke var der da den ble kjøpt.

– Da ble jeg litt mistenksom. Jeg sjekket hullene, og da var det veldig tydelig at det var noe inni stigen, sier Benedicte.

Tirsdag formiddag tok hun turen til Åhlens i Tromsø.

– Stigen er levert tilbake, og jeg fikk pengene igjen. Jeg synes nesten synd i jentene på Åhlens som måtte ta over insektene, forteller hun.

Informasjonssjefen i Åhlens i Sverige, Cathrine Wigzell forteller til Nordlys at hun ikke har opplevd noe lignende tidligere og at Åhlens trekker tilbake alle disse stigene fra sine utsalgssteder.

Pussestøv

Benedicte ble først mistenksom da hun oppdaget noe som lignet pussestøv som kom fra pyntestigen.

Foto: Benedicte Haugseth Storø

Kan ligge i treverket i fire år

Trond Stormo i Aktiv Nord Skadedyrkontroll forteller at borebiller har en fire-femårs livssyklus.

– De legger egg i treverket etter at de har paret seg. Etter det blir det larver som graver seg inn i treverket, og når de skal ut igjen kommer det slik sagmugg som Benedicte opplevde rundt omkring. Da er de ferdige insekter. De kan ligge i treverket i tre til fire år før de kommer ut, forteller Stormo til NRK.

Han forklarer at slike insekter ikke er vanlig i Nord-Norge.

– Som regel er de fraktet fra andre land. Noen borebiller er vanlig, men de arter seg annerledes enn de fra utlandet.

Benedicte var bekymret for at insektene skulle ødelegge noe i huset hennes, men skadedyrfirmaet kan berolige henne.

– Det er det nesten ikke sjanse for. Vi har ikke sett tilfeller hvor det har vært fare for konstruksjonen i hus. Det kan være flere igjen etter at hun har fjernet stige, men at de finner noe nytt å leve i er nok tvilsomt. De trives best i de tresortene som er vanlig der de kommer fra. Så når hun har fjernet kilden, er nok mulighetene for skade små, sier Stormo.

Kan dra på ferie med god samvittighet

Opp gjennom årene har Aktiv Nord Skadedyrkontroll fått noen lignende henvendelser. De vil gjerne ha kontakt for å høre om det kan spre seg videre eller om det er noe de bør gjøre noe med.

– Som regel er det nok å fjerne kilden, så stopper det hele opp av seg selv. Veggdyr og kakerlakk er det vi som oftest må bruke tiltak for å fjerne. Hvis det er noen skadedyr vi er usikker på, så bruker vi å kontakte en spesialist på Tromsø Museum, forteller Trond Stormo.

Benedicte kan puste lettet ut etter å ha blitt beroliget av skadedyrfirmaet.

– Jeg skal snart reise bort, og var litt bekymret for å forlate huset. Var litt redd for å komme tilbake til et ødelagt hus, men nå kan jeg dra på ferie med god samvittighet, sier Benedicte til NRK.

Hull i pyntestige

Slike runde hull fikk Benedicte først til å tro at det var skruhull.

Foto: Benedicte Haugseth Storø

Flere nyheter fra Troms og Finnmark