Hopp til innhold

Fant 7000 år gammel steinøks i grøfta

Pål-Reidar Fredriksen skulle bare se om han fant feilen på bredbåndet, da han kom til å spa opp en øks fra steinalderen.

Steinalderøks

Pål-Reidar Fredriksen forsøkte å finne feilen på bredbåndet sitt da han kom til å grave opp denne steinalderøksa like ved hjemmet sitt i Kvalsund. Den er nå sendt til Tromsø Museum, der de anslå den til å være fra mellom 5000-3000 år f.Kr.

Foto: Pål-Reidar Fredriksen

Det var lørdag først i november at Pål-Reidar Fredriksen hadde tatt spaden i egne hender for å se om han selv kunne finne feilen på telekabelen.

Pål-Reidar Fredriksen

– Det er jo et tankekors at det har bodd folk her så lenge, og at man bor på historisk grunn betyr mye. Det gir en større betydning for meg enn oppmerksomheten rundt selve funnet, sier Pål-Reidar Fredriksen om funnet i Kvalsund.

Foto: Privat

Han hadde tidligere på dagen vært i kontakt med teleselskapet på grunn av feil på bredbåndet, og de mente det var snakk om en kabelfeil.

– Så jeg begynte å grave opp grøfte selv for å se om jeg kunne finne problemet, forteller Pål-Reidar Fredriksen, som jobber som næringssjef i Kvalsund kommune i Finnmark.

Han hadde kommet ganske langt ned da han plutselig la merke til noe uvanlig i øyekroken.

– Det var vel ved spadetak 75 at jeg helt tilfeldig la merke til den i øyekroken. Den så litt rar ut og skilte seg derfor ut fra resten, så jeg tok den opp og børstet vekk sand og så helt tydelig at den var bearbeidet. Jeg tenkte fort at den kunne være av arkeologisk verdi, forteller Pål-Reidar.

Trolig 6-7000 år gammel «offerøks»

Han tok derfor et bilde av den som han kjapt sendte til Tromsø Museum. Han fikk fort melding tilbake.

– De sa det trolig var en steinøks fra eldre steinalder, og på alder med helleristningene i Alta. Det betyr jo at den er mellom 6-7000 år gammel, og det er jo helt utrolig, sier Pål-Reidar Fredriksen til NRK.

Siden fortalte han om funnet til en kamerat som siden tipset Verdens Gang.

Til avisen sier Anja Roth Niemi ved Tromsø Museum at øksa kalles en spissnakket trinnøks, og er en øks som en rekke ganger er funnet i Nord-Norge.

– Det kan tenkes at den har blitt lagt ned som et offer. Slike nedlegginger tolkes gjerne som rituelle deponeringer eller «husoffer», sier Niemi til VG.

Det er ikke funnet mange slike økser gjennom utgravinger, selv om funnet i seg selv ikke regnes som sensasjonelt.

– Gir hjemplassen et historisk sus

At næringssjefen i Kvalsund kommune bor like ved det som kan ha vært en offerplass i steinalderen synes han selv er veldig flott.

– Det er jo et tankekors at det har bodd folk her så lenge, og at man bor på historisk grunn betyr mye. Det gir en større betydning for meg enn oppmerksomheten rundt selve funnet, sier Pål-Reidar.

Han utelukker likevel ikke at han kan komme til å grave litt etter flere spennende gjenstander.

– Vi får se når marka tiner igjen og det blir vår, da kan det være jeg må undersøke grøfta litt nærmere, sier han.

Ny helleristning

Tidligere i år ble det også oppdaget et nytt tilskudd til verdensarven av helleristninger som finnes i Alta, da en nyansatt vikar regelrett «snublet» over noen tidligere uoppdagede helleristninger av reinsdyr.

Foto: Gyda Hesla

Flere nyheter fra Troms og Finnmark