Hopp til innhold

Kreftforeningen har tjent 170.000 på at folk hopper i havet

I løpet av helga har det kommet inn 170.000 kroner til Kreftforeninga. Facebooktrenden med å hoppe i havet får æren for pengene som strømmer inn.

Lena Glosemeyer og Simen Fangel bader for kreftsaken

Lena og Simen Glosemeyer Fangel badet og samler tomler opp for Kreftforeningen på Facebook.

– Vi har i løpet av helga fått inn 170.000 kroner som vi ikke ville ha fått inn hvis det ikke var for at folk utfordret hverandre, og det er jo helt kanon, sier kommunikasjonsrådgiver Daggi Steffensen-Helling i Kreftforeningen i Nord-Norge.

Før helga begynte facebookstrømmen til folk over hele Norge å fylles opp med videoer av mer eller mindre lettkledde mennesker som vader, løper, vasser og hopper ut i iskalde fjorder og innsjøer.

Farsotten som først fikk store deler av befolkningen på Færøyene til å hoppe på havet og utfordre vennene til å gjøre det samme, kom i forrige uke med full kraft til Nord-Norge.

Mens de som takket nei til utfordringen først ble skyldig en falske rødvin eller en god middag, oppfordrer nå stadig flere til å gi en gave til et veldedig formål.

Betaler for hver tommel opp

Blant dem som ønsket å bruke Hopp i havet-trenden til noe mer enn å få påspandert vinflasker, er familien Glosemeyer Fangel i Kaldfjorden.

– Det var mannen min som pønsket ut ideen. For hver person som trykket liker på vår badevideo, skulle vi gi 10 kroner til Kreftforeningen. Samtidig forpliktet de som trykket liker seg til å gi 80 kroner til kreftforeningen selv, sier Lena Glosemeyer Fangel.

Dersom hun og ektemannen Simen får 100 liker på videoen sin, vil det gi en samlet donasjon på 9000 kroner til kreftforeningen. 1000 kroner fra familien, og 8000 fra dem som trykker tommel opp.

Så langt har litt over 60 personer trykket liker på videoen, og Lena sier at de vil la videoen ligge i 48 timer, før de samler opp antall likes.

Barna hopper etter

Også barna i familien bestemte seg for å følge i foreldrenes fotspor.

– De laget sin egen badevideo og lovet også å gi ti kroner for hver person som trykker liker. men de krevde ikke at vennene skulle betale, sier Glosemeyer Fangel.

Barnas video har så langt fått 124 tommel opp. Til sammen er dermed bidraget fra familien Glosemeyer Fangel oppe i over 1500 kroner, i tillegg til det venner og familie bidrar med.

Daggi og Geir

Daggi Steffensen-Helling og Geir Ringvold i Kreftforeningen er overrasket over mengden støtet de har fått på SMS i helga.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det var på fredag at Kreftforeningen begynte å merke at stadig flere oppfordret folk til å gi pengegaver til dem, og andre frivillige organisasjoner dersom de ikke ville hoppe i havet.

Snur saken til noe positivt

– Det er sinnssykt bra at folk sitt konkurranseinstinkt blir snudd til noe positivt. Selv vil jeg ikke bade i kaldt vann, men da aksjonsleder Geir Ringvold kastet seg ut i fjorden i Tromsø i helga, ga jeg gladelig penger, og så utfordret jeg videre folk jeg viste ikke kom til å bade, sier Steffensen-Helling.

– Hvorfor tror dere at folk nå plutselig går over til å gi til veldedighet?

– Når hypen er blitt så stor som den er, så tror jeg det muligheten til å bidra til en god sak kicker inn. Viljen er jo der til å bidra, og nå har mange fått et påskudd til å gjøre det, sier Ringvold, som er aksjonsleder for Kreftforeningen i Nord-Norge.

Kreftforeningen drives av frivillige donasjoner, og Steffensen-Helling sier at 170.000 på toppen av de vanlige inntektene utgjør mye for foreningen.

– Pengene går til forskning. Kanskje bidrar dette til at færre må begrave sine familiemedlemmer etter kreft, sier han.

Geir Ringvold hopper i havet

Geir Ringvold er aksjonsleder i Kreftforeningen og hopet selv i havet i helga.

Får støtte til Syria

Også Røde Kors merker at mange har valgt å gi til veldedige organisasjoner om de ikke hopper i havet.

– Vi ser flere har nevnt oss i videoene, og da spesielt jobben vi gjør i Syria, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum.

I løpet av helga har det kommet inn 25.000 kroner via SMS-tjenesten til Røde Kors. Mjærum har ikke oversikt over hvor mye som har kommet inn via kontonummer og andre betalingsformer.

Han syns det er hyggelig at de som velger å hoppe i havet tenker på dem som har det vanskelig.

– Vi kan ikke se annen grunn til at disse pengene kommer inn enn på grunn av at folk hopper i haver. Det er bare positivt for oss at ikke alle vil hoppe, ler Mjærum.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark