Hopp til innhold

– Fryktelig trist at barna ikke får tilbudet

Få barn som blir utsatt for vold i Midtre Hålogaland blir avhørt på Barnehuset. Det syns statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet er fryktelig trist.

Trondenes Tingrett

Bare ett av ti dommeravhør ved Trondenes tingrett ble gjennomført på Barnehuset i Tromsø.

Foto: Nils Mehren / NRK

Politimester Elisabeth Kaas

Politimester Elisabeth Kaas i Midtre-Hålogaland politidistrikt.

Foto: Nils Mehren / NRK

Bare åtte av 43 dommeravhør av barn fra Midtre Hålogaland politidistrikt ble gjort på Barnehuset i Tromsø i fjor.

I landsdelen for øvrig er bruken av Barnehuset økende. Blant annet har alle de 167 dommeravhørene av voldsutsatte barn i Troms politidistrikt foregått på Barnehuset.

– De lave tallene for Midtre Hålogaland er trist lesing, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

Dommeravhør blir gjennomført utenfor retten, og overføres til et siderom der tingrettsdommer og forsvarer kan følge det. Dommeravhør skal gjennomføres i sedelighetssaker når vitnet er under 16 år, eller er en voksen med psykisk utviklingshemming.

– Jeg tviler ikke på at dommeravhørene andre steder enn i barnehusene er gode, men jeg er redd for at barna ikke får den nødvendige hjelpa og oppfølginga som de ville fått ved Barnehuset. Den er jeg redd de går glipp av.

Statens Barnehus er et tilbud til barn og unge som kan ha vært utsatt for, eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep.

Her jobber de tverrfaglig, og i tillegg til dommeravhør tar de medisinske undersøkelser, og gir oppfølging og veiledning til barn og pårørende.


– Ikke hensiktsmessig bestandig

Sorenskriver i Vesterålen, Hans Edvard Roll, mener det ikke er hensiktsmessig å gjøre alle avhør av barn på et barnehus.

For eksempel har de vitner som skal avhøres hvor det kanskje bare tar en knapp time. Da er hensikten liten, mener han. Vesterålen tingrett gjennomførte to av 17 avhør på Barnehuset i fjor.

Da var det bistandsadvokaten til fornærmede som forlangte dette.

– Det andre er at dette vil koste oss så mye penger at vi ikke har råd, sier Roll.

Tingrettsdommer i Trondenes, Tore C. Bremseth, sier til NRK at de ikke har noe imot å bruke Barnehuset i Tromsø, men at sakene i fjor var av en slik karakter at dette ikke var en aktuell løsning.

De hadde ett dommeravhør på Barnehuset av i alt 10.

Salten politidistrikt har aldri brukt Barnehuset i Tromsø.


Til barnets beste

Det er dommeren som bestemmer hvor et dommeravhør skal tas, men politiet kan begjære at det skjer på et barnehus. Politimester i Midtre Hålogaland, Elisabeth Kaas, sier de alltid vurderer barnets beste.

Hun vil ikke legge andre føringer på sine politijurister.

Politijurist og påtaleansvarlig, Lars Ytterstad, mener det ikke har vært behov for å bruke Barnehuset mer enn det de har gjort.

– Vi gjennomgår hver enkel sak og vurderer hva som er best for barna.
Han presiserer at heller ikke de har noe imot å bruke tilbudet i Tromsø.

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause, derimot forteller at de oppfordrer sine politijurister til å bruke Barnehuset i Tromsø. De har god erfaring med det.

– Dommeravhørene er av en så god kvalitet at vi føler oss sikre på at dommen også blir mer riktig, sier Fause.


Kan endre praksis

I løpet av sommeren skal et utvalg som ledes av statsadvokat i Troms og Finnmark, Ole B. Sæverud, vurdere om det er naturlig at det er dommere som skal lede disse avhørene. De skal levere sine anbefalinger i løpet av sommeren.

I tillegg skal Politidirektoratet skal evaluere barnehusene i Norge.

Målet er å se på hvilken betydning innføringen av barnehusene har hatt for behandlingen av saker om overgrep mot barn, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark