Skreitokt 2012 - Et prøvehal med trålen viste at fisken står ganske tett i Lofoten. - Foto: Gunnar Sætra/Havforskningsinstituttet /

Et prøvehal med trålen viste at fisken står ganske tett i Lofoten.

Foto: Gunnar Sætra/Havforskningsinstituttet

– Enorme mengder skrei

Men ikke rekord, ifølge Havforskningsinstituttet

Første påskedag avslutta Havforskningsinstituttet sitt årlige skreitokt. Tirsdag presenterte toktleder Erik Berg årets skreikart.

Det bekrefter det «alle» har sett – det står enorme mengder med skrei i Lofoten og utenfor Vesterålen og Senja.

Erik Berg, Havforskningsinstituttet - Havforsker Erik Berg har leda årets skreitokt. - Foto: Gunnar Sætra/Havforskningsinstituttet /

Havforsker Erik Berg har leda årets skreitokt.

Foto: Gunnar Sætra/Havforskningsinstituttet
Usikkerhet

Til tross for at årets tokt viser store mengder skrei over større områder enn tidligere tør ikke Berg å snakke om rekord.

– Vi måler skreibestanden ved hjelp av akustiske målinger, og det ligger alltid en viss usikkerhet inne i disse målingene, sier han i en pressemelding.

– I 2011 var det noen flekker ved Værøy og Røst hvor skreien stod ekstremt tett, og vi har ikke vært i nærheten av slike konsentrasjoner i år.

Lenger øst

I år har skreitoktet gått lenger øst enn tidligere, og målingene viser at det står store mengder skrei fra Lofotodden til Kanstadfjorden i Lødingen.

– Dette forteller oss at bestanden er i meget godt hold, sier Berg.

Målingene viser at det er omtrent 100 millioner individer av sju år gammel nordøstatlantisk torsk i området som skreitoktet har dekket.

– Samtidig ser vi at det 75 millioner åtteåringer, noe som tyder på at den sterke 2004-årsklassen fortsatt er viktig for den videre rekrutteringa til torskebestanden, sier Berg.

I fjor, da denne årsklassen var sju år, ble den målt til 180 millioner eksemplarer.

Halvparten er hunnfisk

Berg sier det er omtrent 50/50 fordeling mellom hanner og hunner i skreibestanden.

– Det er også et godt tegn, fordi mengden hunner er viktigere for den videre rekrutteringa enn hannene, sier Berg.

Han ser bare ett skår i gleda – gjennomsnittsvekta for årets åtteåringer er 0,6 kilo lavere enn det åtteåringene veide i fjor.

– I 2011 veide en åtte år gammel skrei 4,5 kg i gjennomsnitt, i år veide gjennomsnittsåtteåringen 3,9 kg, avslutter Berg.

(Havforskningsinstituttet)

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.