Hopp til innhold

Viser designklær under egen samisk moteuke

Samisk design har fått egen moteuke i Alta og skal ta springfart ut på de store catwalkene. Derfra går veien videre til et eget samisk motehus, tror designer Anne Berit Anti.

Anne Berit Anti

Anne Berit Anti er designeren bak merket Abanti, som er med på Sami Fashion Week i Alta. Hun har mål om å få på plass det første samiske motehuset i verden.

Foto: Anita Føleide / NRK

Som mange andre byer har nå Alta fått en egen moteuke, men kanskje litt utenom det vanlige.

For på Alta Sami Festival skal det nå for første gang arrangeres Sami Fashion Week, hvor samiske designere skal vise fram sine kleskolleksjoner.

Lørdag er det duket for å vise alt fram på catwalken, men først må det syes dag og natt.

– Jeg føler at det går bra, men jeg føler også at det er null kontroll. Jeg har ikke fått inn alle materialene enda, jeg har enda 4-5-6 plagg å sy, og det er bare noen dager igjen, sier designer Anne Berit Anti med en litt nervøs latter.

Jobber natt og dag

Anti fra Karasjok er en av fem samiske designere som har tatt med kleskolleksjonen sin til Alta og den samiske moteuka.

– Jeg kommer alltid i havn. Greit at man kanskje må jobbe natt og dag, men jeg skal komme i havn, sier hun bestemt.

Samisk design

Inger Elin Utsi viser her stativet med samiske designklær som skal vises under moteshowet lørdag i Alta.

Foto: Anita Føleide / NRK

I Alta skal hun vise fram sine klær på catwalken under Sami Fashion Week, som arrangeres for første gang under Alta Sami Festival denne uka. Noen plagg gjenstår å sy til showet på lørdag, men allerede henger det bukser, jakker og gensere med print av søljer og koftemønster, klar på klesstativene.

– Det her er et klassisk snitt, likevel er det litt rocket opp. Likevel er det hentet inn elementer som søljer. Jeg bruker veldig mye print, for å vise det samiske detaljene, foteller designeren.

Satser stort på det samiske

Anti er en av mange samiske designere som nå satser stort på å selge samiske klær, både lokalt og internasjonalt.

Inger Elin Utsi

Inger Elin Utsi i Alta Sami Festival sier den samiske moteuka er kommet for å bli, som en del av festivalen.

Foto: Anita Føleide / NRk

Dette fikk Inger Elin Utsi fra Alta Sami Festival på ideen om å lage en egen moteuke.

– Alle store byer har jo en moteuke, derfor må vi i Sapmi også ha en moteuke. Vi skal lage det her til en årlig moteuke, der samiske designere ønsker å komme og vise sine kolleksjoner, sier Utsi.

Det er mange dyktige samiske designere, som mange ikke vet om. Derfor lages det nå en arena der de kan vise sine kolleksjoner.

– Her får de vist det til publikum, til bedrifter eller butikker som vil kjøpe inn klærne. Det er en helt ny arena, sier Utsi.

Med kjendisstylist

Hun er selv fra Kautokeino, og over gjennomsnittet interessert i samisk mote.
Med seg på lasset har hun til og med fått eksperthjelp fra kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad, som har kledd opp kjendiser som Amy Winehouse, Morten Harket og Tone Damli Aaberge.

Sammen skal de vise at samisk design er noe for alle.

samisk design

Tradisjonelle samiske belter sammen med frisk ny design under Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Anita Føleide / NRK

– Det er for alle. Gudrun Sjødén har en veldig stor fanskare som er litt eldre, og Abanti har jo alle kvinner. Vi har klær som og passer til yngre, og til menn, sier Utsi.

Under moteuka har det også blitt arrangert workshop`er for å redesigne klær og sølvsmykker, og marked for salg av produkter.

Nå er møtestedet satt, og skal gi designerne en sjanse til å kunne utvikle seg ennå mer.

Samisk motehus

Anne Berit Anti har iallefall satt seg store mål for sin kleskolleksjon Abanti, hun skal ut på de store catwalkene.

– Jeg skal ha et samisk motehus, flere hundre mil fra paris, og jeg skal bevise at man kan sitte på Finnmarksvidda og lykkes. Jeg tror man fajktisk klarer det mye bedre enn å sitte i Oslo. For i Oslo så drukner du i andre designere. er du finnmarking dra hjem og jobb derifra. Det er der du oppdages, mener Anti.

Hun mener vi etterhvert derfor vil se samisk design på de store catwalkene ute i verden.

– Ja, det må vi. Jeg synes det er skrekkelig å se at på catwalker i Paris og New York, så finnes det nesten ikke urfolksdesignere. Så vi må dit, slår karasjokdesigneren fast.