Hopp til innhold

Dette er en hel skole!

Forfatter Karl Ove Knausgård skrev om Fjordgård skole i «Min kamp». Nå kjemper skolen for livets rett.

Fjordgård

Elevtallet på Fjordgård skole på Senja er mindre enn i en «vanlig» skoleklasse. Fra venstre: Martin Slorafoss Larsen, Ole Jakob Einangshaug, Marlene Slorafoss Larsen, Marco Villiam Møller Sørensen, Mikael Johan Henriksen, Kristoffer Roald Enoksen, Trym Uteng Berntsen, Pernille Junedatter Gundersen, Anna Elisabeth Olsen, Kaisa Sofie Møller Sørensen, Embla Sofie Palma Wilhelmsen, Sofie Skogli, Ask Wilhelmsen og Magnus Benjaminsen. To av de 16 elevene er ikke med på bildet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det er skolen som holder bygda i hop. Uten den er det ingen som vil bo her, sier de to tiendeklassingene Ask Wilhelmsen og Magnus Benjaminsen patriotisk.

ungdom

De eldste elevene på Fjordgård skole kjenner ikke til Knausgårds suksessroman. Deres kamp handler om å få beholde skolen. Fra venstre: Ask Wilhelmsen, Sofie Skogli og Magnus Benjaminsen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Treffes på fritida

I år er det bare 16 elever ved skolen i Fjordgård. På ungdomstrinnet er de bare fire. Men ungdommene hevder hardnakket at de ikke savner flere jevnaldrende.

– Det er det vi har internett til, fleiper guttene, når NRK spør om de ikke skulle hatt flere jenter i bygda.

– Dessuten treffer vi jo andre ungdommer på fritida, på fotballtrening for eksempel. Og så har vi en del undervisning i lag med Botnhamn skole, poengterer de.

rektor

Rektor Veronica Johnsen håper det nyetablerte selskapet Senja bioprocessing fører til økt tilflytting og høyere elevtall ved Fjordgård skole.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Dyr å drifte

Da forfatter Karl Ove Knausgård var lærer her et år på slutten av 80-tallet, var det atskillig flere elever ved skolen. På det meste var det opp i mot hundre. I fjor var det 19. I år 16. Det er et lavt tall, innrømmer rektor Veronica Johnsen.

– Vi vet at grensa ved privatskoler er 15. Men rundt omkring i landet finnes det offentlige skoler med enda færre elever. Det finnes ingen forsking som viser entydig at det ikke er bra med så små skoler. Rent faglig går det bra så lenge vi får de nødvendige ressursene. Vi må ha lærere nok til å kunne gi den undervisninga hver elev har krav på, derfor blir det også dyrt å drive en liten skole. Og når det gjelder det sosiale, har vi et samarbeid med skolen i Botnhamn. Særlig de eldste elevene har behov for å treffe flere på sin alder, forklarer hun.

Fjordgård

Fjordgård fikk mye oppmerkssomhet da den fjerde boka i «Min Kamp» kom ut. Karl Ove Knausgård var lærer her på 80-tallet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Ble betatt

Den lille bygda Fjordgård ble landskjent da forfatteren Karl Ove Knausgård skrev om den i suksessromanen «Min Kamp». Som 18-åring var han lærer her, og i boka forteller han om de hete følelsene han utviklet for en av jentene på skolen.

Noen år før «Min Kamp» debuterte Knausgård med romanen «Ute av verden». Den handler om en lærer som må rømme fra ei nordnorsk bygd etter å ha hatt sex med en av elevene. Dette førte derfor til mange spekulasjoner både i og utafor Fjordgård, og kvinnfolkene i bygda skaffa seg derfor T-skjorter der de avkrefta at de hadde hatt noen flørt på gang med den unge lærervikaren.

Fjordgård skole

Fjordgård skole hadde rundt 100 elever i sine glansdager. Tirsdag starta det 16 elever her.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Trenger skolen

I Fjordgård i dag er det ingen av de fire ungdomsskoleelevene som kjenner til Knausgård. Men kampen for å beholde skolen, den er de født og oppvokst med.

– Skolen er jo nerven i bygda. Hvis den legges ned, så er det ingen som til slutt vil bo her. Vi trenger skolen dersom det skal være liv i bygda, sier Ask Wilhelmsen og Magnus Benjaminsen.

De starta tirsdag i tiende klasse på skolen. Undervisninga har de i lag med de to jentene i 8. og 9. klasse.

– Lærerne har bedre tid til hver elev, så vi får mer hjelp. Vi er en sammensveisa gjeng, og når vi er så få, blir vi også ekstra godt kjent med hverandre, sier Sofie Skogli, Ask Wilhelmsen og Magnus Benjaminsen.

førsteklassinger

De er bare to førsteklassinger i år, Martin Slorafoss Larsen og Ole Jakob Einangshaug.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Håper på oppsving

Nå fester bygdefolket sin lit til at det nyoppstarta selskapet Senja bioprocessing skal ha livets rett. I første omgang har det vært snakk om at selskapet vil gi tolv arbeidsplasser når det kommer i gang. Etableringa av dette selskapet har ført til at Lenvik-politikerne har «benådet» skolen - enn så lenge.

På andre sida av Ørnfjorden ligger Husøya - eller «Fugleøya» - som Knausgård kalte den i «Min kamp». Her er det en skole med 51 elever. Barnehagen er stappe full, og boligmangelen er stor.

– For noen år siden hadde Husøy skole knapt tjue elever, men så fikk de et oppsving i fiskeribedrifta, og det ble flere innbyggere og høyere elevtall. Vi håper at vi skal komme inn i den samme, gode stimen, sier rektor Veronica Johnsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark