– Hvor mange av dere skal lage middag når dere kommer hjem i dag? spør Finnmarkskokken Tor Emil Sivertsen.
– Da tenker jeg middag, altså potet og sånn, ikke Grandiosa.
Elevene i 10. klasse ved Båtsfjord skole flirer. Det er åtte stykker av de som skal stå for middagen etter skolen. Hva de skal lage, er uvisst.
Men selv om noen av de bistår med matlagingen hjemme, er det svært få av de som ønsker å jobbe med mat, i likhet med andre ungdommer her i landet.
Få vil følge verdens beste kokker
– Hvor mange her er det som kunne tenke seg å bli kokk? spør Sivertsen elevene.
– Fem og en halv, ja ja...
Selv om interessen blant elevene i Båtsfjord muligens er økende ved kokkens besøk og servering av laksewraps og sjokolademousse, er ikke dette speilende for søkertallene innenfor matfag her til lands.
For stadig færre ungdommer velger å gå veien mot kokkeyrket eller andre matrelaterte yrker.
Samtidig har Norge verdens beste kokker. Denne uka hentet Ørjan Johannessen hjem VM-tittelen i kokkekunst.
Også nye unge kokketalenter som kokkestjerneskuddet Sebastian Skauen Johnsen, blant annet kjent fra «Barnas restaurant» gjør det bra. Kun 14 år gammel er han allerede kjent innenfor kokkekunsten.
Nå vil Finnmarkskokken Tor Emil Sivertsen få flere ungdommer til å gå samme vei.
(Saken fortsetter under bildet.)
- Les også: Norsk gull i kokke-VM
- Les også: Johannesen: – Det har ikke gått inn på meg ennå
- Les også: – Nå skal vi hylle ham utover natten
– Nok av de som kan lese Toro-oppskrifter
Tor Emil Sivertsen har satset på lokal mat som fisk og kongekrabbe, delikatesser som har fått matinteresserte i hele Europa til å se mot Nord-Norge og Finnmark.
Men til tross for fantastiske matressurser er trenden i Finnmark den samme som i resten av landet, stadig færre ungdom velger og utdanne seg innenfor matfaget.
– Interessen for matfag, restaurant, kokk er dalende i hele landet. Dette er noe vi må få snudd, vi trenger folk med den kompetansen. Alle må jo ha mat og det er nok av de som kan bruke en saks og lese Toro-oppskrifter
Antall ungdom som ønsker å utdanne seg innenfor dette faget er halvert de siste ti årene. Nå mener Finnmarkskokken at faglærte kokker må ut å rekruttere ungdommene.
– Alle faglige kokker må ut å snakke med elever og fortelle de hvordan kokkeyrket er, at det ikke er slik som det er på tv med Gordon Ramsay og Hellstrøm. Vi står ikke å gneller og roper. Du får ikke kjeft som det når du gjør feil, sier Sivertsen.
(Saken fortsetter under bildet.)
- Les også: Fra lille Vardø til den røde «fiskeløperen» i London
- Les også: Færre norske kokker på restaurantene
Trenger flere lærlinger
De siste årene har ikke bedriftene som trenger læringer innenfor matfag, fått antallet de ønsker seg.
Opplæringskontoret for hotell og nærinsmiddelfag i Alta ser også denne trenden. De ser også nedgangen i interessen for matfaget, og mener situasjonen for bedriftene som trenger denne arbeidskraften, er alvorlig. Dette er også en utvikling i hele Norge.
Og i Båtsfjord er ikke situasjonen noen annen. Ut av hele klassen er det kun to tiendeklassinger som er på gli.
– Det frister meg litt, men jeg er ennå usikker, sier Silje Bjørkås Henriksen.
Klassevenninnen er derimot litt mer bestemt etter besøket av Finnmarkskokken.
– Jeg har tenkt å søke på kokkelinja allerede i neste uke. Jeg elsker å lage mat, lære nye ting og nye måter å lage mat på, sier Elin.