Hopp til innhold

Dette er ekte vintage-klær

Stiller ut 1.000 år gammel drakt.

Gammel drakt

Julia Holme Dammann, arkeologisk konservator ved Tromsø Museum, og konservasjonsleder John Hansen tar papiret av den 1.000 år gamle drakten.

Foto: Petter Strøm

Nederst på denne kreasjonen fra Skjoldehamn på Andøy har vi ullester, tovede lester som antas å være de eldste lestene i Nord-Europa.

Utenpå lestene finner vi et par skinnsko. Det er en noe uvanlig type skinnsko for denne tidsepoken, siden sålene mest sannsynlig var dekket med skinn. En trend vi ser mye av på moderne, samiske sko.

Skoene er pyntet med detaljert flettede skobånd, og lekre sølvknapper.

Slik ville det kanskje høres ut, dersom antrekket som nå er på plass i Tromsø hadde blitt vist på en catwalk.

I stedet skal det vises frem på utstillingen "Hvor kommer vi egentlig fra?" som starter 5. juli på Tromsø Museum.

– De siste dateringene sier at disse plaggene er fra cirka 1050, sier prosjektleder Ingrid Sommerseth, om Norges eldste klesdrakt.

Tromsø museum skal vise frem Skjoldehamndrakten 5. juli.

Tromsø Museum skal vise frem Skjoldehamndrakten 5. juli.

Funnet i 1936

Drakten ble funnet ved en tilfeldighet under torvstikking i 1936. Først antok man at drakten var rundt 500 år gammel. Ved senere dateringer har det vist seg at den er dobbelt så gammel.

Videre ser vi en bukse i lys, naturlig ull. Buksen har broderier nede på anklene, og røde og grønne broderier lang sidene. Øverst er buksen festet med et brodert belte. Også det vakkert pyntet med sølvknapper.

– Draktens eier ble gravlagt i den, pakket inn i et stort ullteppe og reinskinn. Når man studerer drakten nøye, viser det seg at eieren må ha vært en viktig person i lokalmiljøet, sier konservator Dikka Storm.

Ting kan tyde på at drakten er av samisk opphav. Eierens kjønn og etnisitet er ikke avslørt. Ennå.

– Med nyere teknologi skal vi nok finne ut av det. Vi håper virkelig at dette funnet kan fortelle oss enda mer om hvordan folk levde i landsdelen før i tiden, sier Ingrid Sommerseth.

Handlet i Europa

På overkroppen ser vi en innerjakke i mørkere farget ull. Jakken har en krage og et mønstret slag.

I halsslaget er det pyntet med sølvknapper og broderier. Det spesielle med broderiene er at trådene ser ut til å stamme fra Nord-Europa.

– Dette tyder på at man allerede da hadde et godt handelsnettverk andre steder i Europa, sier Dikka Storm.

Innerjakken er også lappet flere steder, et godt eksempel på at gjenbruk også var populært før i tiden.

Nytt liv

Etter at drakten ble funnet i 1936 har den blitt oppbevart i Bergen. Nå er den tilbake i Tromsø, hvor den skal rekonstrueres.

– Tøystykkene er nå sydd fast på et annet stoff, slik vi har tenkt at den så ut. Ved nærmere ettersyn ser vi at vi har gjort noen småfeil. Derfor skal vi nå konstruere drakten på nytt, sier konservasjonsleder John Hansen.

– Det er klart det arbeidet er risikabelt, men vi har spesialister som har gjort slike ting før, så det skal nok gå fint, sier han.

Utenpå denne jakken finner vi en kofte, også den i mørkebrunt, med en tidsriktig v-hals. Kofta er vevd lokalt og henter inspirasjon fra to stiler, både den samiske og middelalderstilen.

På toppen er den en hette som har inspirert flere klesdesignere i ettertid.

Det spesielle med denne hetta er at den har en tråd som kan snøre igjen hetta for å unngå vind i ansiktet. Dette bryter med middelaldertradisjonen som hetta er inspirert av.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark