Portugal er det viktigste markedet for norsk saltfisk, men i fjor ble islandsk fisk solgt for 1,06 euro mer per kilo enn norsk fisk.
Hver norske fisker kunne med det tjent 4,50 kroner mer per kilo fisk i fjor, dersom kvaliteten hadde vært like god som på islandfisken.
Nofima-forskerne Edgar Henriksen og Morten Heide har sett på sammenhengen mellom kvalitet og lønnsomhet i torskemarkedet.
– Det vi har sett på er kvaliteten på spesielt torsk, og der er kvaliteten såpass dårlig at vi mener det går ut over inntjeningen til fiskerne og til industrien, sier Henriksen til NRK.
- Les også: Tidspress truer ryktet til norsk fisk
Slag- og klemskader
Og funnet av variabel kvalitet kommer til tross for at Norge har en lett tilgjengelig, godt forvaltet torskebestand som er i godt hold.
Blant annet er mye av fisken som leveres dårlig utblødd og den har slag- og klemskader, ifølge rapporten.
- Les også: Ny tørrfisknæring i Lofoten
Garn og snurrevad verst
– Feil på fisk forplanter seg til sluttproduktene fører dårligere effektivitet og høyere kostnader i produksjonen, mindre utbytte, dårligere betalt produktmiks, mindre fleksibilitet, lavere priser på sluttprodukt, flere reklamasjoner og dårlig omdømme, heter det i rapporten.
Fisk som er tatt med garn og snurrevad har den dårligste kvaliteten.
Det er flere grunner til den dårlige kvaliteten og Henriksen og Heide foreslår nå flere tiltak for å bedre kvaliteten og verdien av fisken.
- Les også: Må avlive laks for 30 millioner
– Håndterer fisken skånsomt
Forskerne slår fast at Norge må se til Island hvor det fiskes mer med line enn med garn.
I tillegg må fisken behandles bedre etter at den er tatt opp.
– Svingninger i gytevandringer og beitevandringer gir i utgangspunktet variasjon i fiskens kvalitet. Det vil derfor i perioder være behov for at fisken håndteres ekstra skånsomt, sier Henriksen og Heide, som også mener kvalitet og verdier også kan sikres ved hjelp av god kommunikasjon.
Nedtrapping av kontroll
– Det er behov for en god dialog mellom fisker og kjøper, og det er åpenbart at enkeltaktører har ansvar for og mulighet til å påvirke kvaliteten i positiv retning, sier Nofima-forskerne.
De vil også se på om det er god nok kvalitetskontroll på fisk.
– Det er god grunn til å undersøke om og eventuelt hvordan prissystem, fiskerireguleringer og nedtrapping av offentlig kvalitetskontroll har gitt store tap av inntekter.
- Les også: Nærhet til fisken ikke lenger en fordel
– Ikke overrasket
Norges Råfisklag er ikke overrasket over at norsk torsk taper i forhold til den islandske.
– Jeg har bare fått gjengitt litt av rapporten, men Island har et jevnere uttak av sin fisk enn vi har. Vi har de store sesongfiskeriene og næringstorsk, eller torsk som vandrer i sild og lodde, og dermed har en dårligere konsistens, sier administrerende direktør i Trygve Myrvang til NRK.
Han sier at Råfisklaget tar situasjonen på alvor.
– Vi er med på å konkurrere om å levere mat til verden, så dette må vi ta på største alvor. Norske fiskekjøpere og fiskere må også ta et krafttak for kvalitet. Det handler om å la fisken blø ut, og ikke ta for store fangst på for kort tid. Tilgjengeligheten er stor i dag, og da er det lettere å få dårlig kvalitet, sier han.