Hopp til innhold

Elever i gråt etter tvangslek fra russen

Sofie Svendsen hadde gledet seg til å være russ. Etter å ha sett hvordan hennes egne russevenner oppførte seg mot yngre elever boikotter hun feiringen.

Hammerfest videregående skole

Yngre elever ved Hammerfest videregående skole gruer seg til å gå på skolen fordi russ er ute etter dem. Ifølge rektor er det et årlig problem at russen tøyer grensene for hva som er tillatt av oppførsel på skolens område.

Foto: Allan Klo

– De holder på til folk begynner å gråte. De henter folk i klasserommene, bærer de ut for å helle vann på dem. Gjerne tre-fire liter. Jeg vil ikke være en del av folk som gjør slikt, sier svartruss Sofie Svendsen i Hammerfest.

Onsdag denne uka, over en uke før russetiden er over, bestemte hun seg for at nok er nok. I protest mot sine medelevers oppførsel mot yngre elever på Hammerfest videregående skole avsluttet hun russefeiringen.

Kunngjøringen som hun la ut på Facebook hadde et døgn senere nesten 800 likere og 200 kommentarer.

«Da var russetiden over for min del og buksa er kastet langt inn i boden. Å bli assosiert med den gjengen med drittunger, som enkelte i svartrusskullet i Hammerfest i år er, er det siste jeg vil. Du har ikke lov å gjøre hva du vil selv om du har på deg ei svartrussbukse, og jeg mener at når du gjør slik at folk blir redd for å dra på skolen og ikke vil dit mer resten av russetiden, da har du gått alt for langt. Det er grusomt gjort mot et uskyldig menneske», skrev Sofie Svendsen på sin Facebook-side.

Sofie Svendsen

Slik skulle russetiden være. Glede og samhold. Sofie Svendsen boikotter russefeiringen i Hammerfest i protest mot russens oppførsel mot yngre elever.

Foto: Privat

Tatt med makt

Det var en hendelse på skolen onsdag som fikk begeret til å renne over for Sofie Svendsen.

– To elever ble hentet ut med makt, båret ut, lagt i bakken og hellet vann på. Elevene begynte å gråte og det var veldig mye styr. Du blir tvunget og har ingen valg. Det er ikke slik det skal være, mener Svendsen.

Ifølge henne er det elever som ikke tør å komme på skolen fordi de står på russens såkalte dødsliste.

– De er redde for å gå på skolen, eller de tar en omvei, fordi de vet at russen venter på dem. De er også redde for å gå ut døra hjemme, sier Svendsen.

Hun mener det hele har gått alt for langt.

– Russ er jo for å feire det siste året på videregående skole, og det skal være en fin feiring for alle sammen, inkludert dem som ikke er russ, sier hun.

Barbering av øyenbryn

Sofie Svendsen frykter «leken» blir enda verre. I kommentarene på Facebook nevnes dynking av elever i urin og eddik, eller kasting på havet. Svendsen har også overhørt en samtale om å barbere øyenbryn på ungdomsskoleelever.

– Det synes jeg ingenting om, og det sa jeg klart i fra om, sier hun.

Enkelte påpeker at vannkrig med yngre elever er en naturlig del av russetiden. Det er Svendsen enig i.

– Men det forutsetter at alle er med på det, og at alle synes det er gøy. I dette tilfellet har det gått for langt, mener hun.

Advarer mot generalisering

Sofie Svendsen har fått mye støtte på Facebook, men noen mener hun gir all svartruss i Hammerfest et dårlig rykte. Russepresident Jostein Heitmann minner om at det er 52 svartruss i byen, og at de aller fleste oppfører seg bra.

Jostein Heitmann

President for svartrussen i Hammerfest, Jostein Heitmann.

Foto: Privat

– Hendelsen på skolen på onsdag gikk nok hakket for langt, men det er et fåtall som sto bak. Mens noen dynket vann holdt de fleste andre på med lekser eller hadde vanlig friminutt, sier han.

At svartrussen har sin egen «dødsliste» legger han ikke skjul på, men viser til at det er en tradisjon.

– Jeg har ikke vært med å lage lista, men der føres opp dem som skal tas, for eksempel sprutes med vanngevær. Det kan for eksempel være han som går rundt på skolen og tror han er noe, eller noen som har yppet til bråk med russen, forklarer Heitmann.

– Uakseptabelt

Rektor Marianne Sivertsen Næss ved Hammerfest videregående skole advarer russen mot å tro at de kan gjøre hva som helst straks de får russedrakten på.

– På skolen skal ordensreglementet følges, også i mai måned. Selv om det er russefeiring så er det ikke tillatt å ha vannkrig eller lage dødslister slik at enkelte elever føler seg utrygge, sier hun.

Episoden som fant sted onsdag, hvor elever ble dynket i vann med tvang, ser skolen alvorlig på.

– Slik oppførsel kan i verste fall bety bortvisning, men som oftest går det utover karakteren i orden eller atferd, eller begge deler, sier Næss.

Årlig problem

At elever ikke tør å gå på skolen er noe rektor ikke liker å høre.

– Det er svært beklagelig, og skolen har et ansvar for at elevens skal føle seg trygge. Det følger vi opp, men her må vi bli bedre, for slik skal vi ikke ha det, er hun klar på.

Hvert år må skolen ta tak i uønskede hendelser i forbindelse med russetiden. Næss tror på god dialog og forebygging, men også å løfte fram det positive ved russefeiringen.

– Det negative må ikke ta over. For russen er stort sett kjekk, flott og bidrar godt i bybildet. Russerevyen for eksempel, det var en berikelse for byen, sier Næss.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark