Hopp til innhold

– Norge selger sin menneskerettslige sjel

Biskopen i Nord-Hålogaland Per Oskar Kjølaas mener det er skammelig av regjeringen å ikke møte Dalai Lama når han kommer til Norge i dag.

Per Oskar Kjølaas

Dalai Lama skal etter planen besøke Norge fra 7. til 10. mai. Biskopen i Nord Hålogaland føler skam over Norges behandling av han.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Dalai Lama i Latvia 2013

Dalai Lama er Tibetanernes åndelige leder og tidligere fredprisvinner.

Foto: ILMARS ZNOTINS / Afp

Onsdag morgen lander Dalai Lama i Norge, hvor han i tre dager skal markere at det i år er 25 år siden han fikk Nobels fredspris.

Det gjør han med foredrag om fred og buddhisme, og møter med studenter, politikere og vanlige folk på åpne møter.

Besøket i Norge har skapt stort politisk engasjement fordi stortingspresidenten og regjeringen har avvist å møte fredsprisvinneren i frykt for å tråkke Kina ytterligere på tærne.

– Jeg har reagert veldig sterkt på måten regjeringa har taklet denne situasjonen på. Og særlig personer som tidligere har stått frem med stor troverdighet når det gjelder forholdet til Dalai Lama. Plutselig er man i en helt annen situasjon og tar helt andre hensyn enn de menneskerettslige, sier Kjølaas til NRK.

– Synd at forholdet til Kina teller mer

I 2011 var nåværende stortingspresident Olemic Thomessen leder av Tibet-komiteen. Nå nekter han å ta imot Tibets åndelige leder og tidligere fredsprisvinner Dalai Lama når han i dag kommer på besøk til Norge.

Det nekter også utenriksminister Børge Brende og de andre regjeringsmedlemmene.

– Det syns jeg er lite plausibelt og ærefullt, sier biskopen.

Da tenker han særlig på utenriksministeren og stortingspresidenten. Han syns det er synd at forholdet til Kina er viktigere for regjeringen.

Må tåle kritikken

– Jeg sitter med en følelse av at Norge selger sin menneskerettslige sjel. Det er ikke i tråd med det vi har stått for tidligere som har gjort meg stolt av å være norsk, mener Kjølaas.

– I hvilken grad er det rett at en biskop kritiserer Stortinget og regjeringsmedlemmer?

–Det har jeg ingen problemer med. Det må stortingspresidenten og utenriksministeren tåle å høre, sier han.