Hopp til innhold

Ber staten stoppe Widerøe-streiken

Allerede etter første dag av Widerøe-streiken kommer kravet om tvungen lønnsnemnd.

11 000 passasjerer, som skulle fly med Widerøe i dag, måtte endre sine planer på grunn av streiken blant kabinpersonalet i selskapet. Pasienttransportene fra og til Finnmark er stoppet opp, og Helse Nord frykter at streiken kan bli langvarig.

I dag gikk de kabinansatt i Widerøe ut i streik, og dermed stod 11.000 reisende uten et flytilbud. Ute i distriktene er svært mange helt avhengig av Widerøes flyginger.

Tøft for syke

Blant dem som er spesielt rammet av streiken er folk som må reise til og fra sykehusbehandling. Hege Wara fra Vadsø skulle reise hjem fra Tromsø med sin syke mor. Men nå blir flyturen erstattet med nesten to døgn på Hurtigruta.

– Vi er nødt til å ta Hurtigruta og den koster 6000 kroner. Og Pasientreiser kan ikke gi noen garanti for at de kan dekke alt, så det får jo økonomiske konsekvenser. I tillegg er det en hard påkjenning når man er syk å reise så langt, forteller hun.

Helse Nord bekymret

Ledelsen i Widerøe har tidligere i dag uttalt at de mener streiken kan gå ut over liv og helse. Også i Helse Nord er de bekymret dersom streiken blir langvarig.

– En kortvarig streik vil gi få problemer. Men når vi kommer over helga vil vi etter hvert få økende utfordringer med at pasienter ikke kommer frem til sykehus, sier fagdirektør Jan Norum.

Streiken rammer hardest på Vestlandet og i Nord-Norge, spesielt i Finnmark. Fylket har 11 flyplasser, få alternativer, lange avstander og en sårbar infrastruktur for dem som skal på sykehus, på ferie eller på jobbreiser.

Ingen alternativer

Lasse Haughom

Ordfører i Vardø, Lasse Haughom,

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Derfor kommer allerede kravet om tvungen lønnsnemnd fra fylket.

– Nå bør man inn med tvungen lønnsnemnd. For Finnmarks befolkning betyr streiken at vi ikke får reist noen vei. Derfor bør fornuften komme folk til gode, sier ordfører i Vardø, Lasse Haughom fra Fremskrittspartiet.

20 år siden forrige streik

Det er 20 år siden forrige gang Widerøe var i streik. Denne gangen kjemper de kabinansatte som kjemper en prinsipiell kamp for pensjonsavtalen til de ansatte. I dag er det bare piloter som har forhandlingsrett på fremtidige pensjonsordninger, men det ønsker de kabinansatte å forandre på.

– Vi som yrkesgruppe ønsker å ha en medbestemmelse på vår egen pensjonsavtale, nestleder for de kabinansatte, Sissel Vian.

Og streiken har ført til at mange flypassasjerer måtte finne alternative løsninger. Både folk som skulle på ferie og oljearbeidere som skulle hjem, måtte mobilisere det de har av tålmodighet

Streik gir lang reise

Flere nyheter fra Troms og Finnmark