Hopp til innhold

202 saker har ligget i mer enn et år hos politiet i Troms

Siden årsskiftet er det blitt 202 flere saker som har ligget i mer enn 12 måneder uten å bli avgjort hos politiet i Troms. Førstestatsadvokat Lars Fause er bekymret for utviklinga i politidistriktet, ettersom uløste straffesaker hoper seg opp.

Lars Fause, assisterende sysselmann på Svalbard

Førstestatsadvokat Lars Fause sier det er bekymringsverdig at så mange saker har ligget så lenge.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Vi ser over tid at disse restansene, altså saker som er anmeldt men ikke avgjort av en politijurist, de har vist en økning i løpet av de første seks månedene av 2014. Det gir en liten grunn til bekymring. Det som bekymrer meg mer er at saker som er påtaleavgjort, det vil si der politiet har skrevet forelegg eller tatt ut tiltale, har vist en økning over flere år, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Han forklarer at saker som er påtaleavgjort kan være forelegg som dreier seg om vold, og der personen som slo ikke har fått en dom i tingretten og heller ikke vedtatt det forelegget.

– De har en jobb å gjøre fremover

Fause sier at det er vanskelig å svare på hvorfor det er slik. Han har sendt et brev til politimesteren, og forteller at statsadvokatene skal på inspeksjon til Troms politidistrikt i oktober.

Halvparten av påtalevedtakene er forelegg, den andre halvparten er tilståelsesdom eller tiltale.

– Når man har skrevet forelegget eller tatt ut tiltale så er man forpliktet til å få de sakene til domstolen så fort som mulig hvis forelegg ikke vedtas, og sørge for at domstolen avsier rettskraftige dommer, så her har nok Troms politidistrikt en jobb å gjøre i tiden som kommer.

Under inspeksjonen i oktober vil statsadvokatene se spesielt på restansen av ikke rettskraftige saker.

Må prioritere

Thomas Rye-Holmboe

Fungerende politimester Thomas Rye-Holmboe sier at de etter instruks fra sentralt hold skal prioritere enkelte saker.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Politiet har jo, gjennom ulike direktiv som gis, i oppgave å ha fokus på en del prioriterte saksområder, og som fordrer en stor ressursbruk fra politiets side, sier fungerende politimester Thomas Rye-Holmboe.

Han forklarer at de ofte må prioritere bort hverdagskriminalitet når viktigere saker dukker opp. Derfor har det hopet seg opp med saker som ikke er påtaleavgjort og rettskraftige.

– Prioriterte områder kan gå på bekostning av hverdagskriminalitet, men samtidig vil jo politiet ha oppmerksomhet mot at annen kriminalitet skal behandles. Men i visse perioder kan de prioriterte områdene gå på bekostning av alminnelig kriminalitet, sier Holmboe.

Gode tall i narkotikasaker

Politiet i Troms har derimot gode tall å vise til når det gjelder narkotikasaker, der 90 prosent av sakene blir løst.

– Det er jo gjennom de prioriteringene som er gitt fra sentralt hold at politiet skal ha fokus på alvorlig kriminalitet, det anses jo som særlig samfunnsskadelig. Det er jo en type etterforskning som fordrer en stor ressursbruk hos politiet for å avdekke slike forhold, sier Holmboe.

Førstestatsadvokat Lars Fause understreker også at Troms politidistrikt gjør en utmerket jobb i narkotikasaker, familievoldssaker og andre alvorlige forbrytelser.

– Det som er viktig å si for Troms politidistrikt er at de sakene de produserer og som vi statsadvokater ser har høy kvalitet, og det gjøres en utmerket jobb både fra etterforskere og politiadvokater. Så det de gjør det gjør de på beste måte, men vi vil at de skal gjøre enda litt mer for å få sakene ferdig. Det er det som er kravet fra statsadvokatene i tiden som kommer, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark