Hopp til innhold

Både ja og nei til statlig kriselån

Mens Senterpartiet mener regjeringen bør innvilge kriselån til Store Norske, mener miljøvernerne at det vil være å gå baklengs inn i framtida.

Svalbard

Kullarbeidere i Gruva 7 utenfor Longyearbyen. 95 personer mistet jobben i gruveselskapet Store Norske som følge av nedskjæringer.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Miljøpartiet De Grønne går mot opplegget til det kriserammede statlige gruveselskapet Store Norske som ønsker å låne 450 millioner kroner av sin eier – staten. Kriseplanen ble lagt fram fredag formiddag.

– Mer statssubsidier av kulldrift som ødelegger jordens klima er å gå baklengs inn i fremtiden. De Grønne vil avvikle den norske kulldriften og satse fullt på å gjøre Svalbardsamfunnet til verdens mest bærekraftige polarsamfunn, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NRK.

– Et flertall på Stortinget bestående av Ap, KrF, Sp, V og SV har varslet at de vil støtte De Grønnes forslag om en utredning av en bærekraftig fremtid for Svalbard. Dette inkluderer ikke ytterligere subsidier eller lån til Store Norske.

– Det er selvsagt tøft for Store Norske og Svalbard at det går dårlig med en slik hjørnesteinsbedrift. Men at kullproduksjon blir ulønnsomt er en forutsetning for at verden skal holde seg innenfor tograders målet.

– Store Norske vil også bruke 50 millioner kroner av det omsøkte lånet til å etablere og finansiere selskapet Store Norske Utvikling AS–SNU, for å utvikle ny næringsvirksomhet. Men dette utgjør altså bare 10 prosent av det søkte lånet, det aller meste av pengene går til å opprettholde klimaskadelig kullproduksjon, mener Rasmus Hansson i De Grønne.

Sp sier ja

Senterpartiet mener regjeringen bør stille seg positiv til henvendelsen om kriselån fra Store Norske.

Leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) sier til NTB at kulldrift er en viktig del av norsk Svalbard-politikk.

– En eventuell endring av dette må skje som følge av endring i svalbardpolitikken og ikke som en konsekvens av økonomien i Store Norske, sier Pollestad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark