Hopp til innhold

Aktivistene vil likevel bli benådet

De 30 Greenpeace-aktivistene i Murmansk var først ikke inkludert i Putins benådning, ved 20-års jubileet for Russlands grunnlov. Nå vil de likevel bli benådet.

Anne Mie Roer Jensen

Anne Mie Roer Jensen, en av Greenpeace-aktivistene som ble arrestert etter demonstrasjonen i Barentshavet.

Foto: Reuters

– Det ser ut til at Greenpeace-aktivistene også vil bli benådet, etter at Dumaen i morges behandlet Putins forslag om benåding. Den avgjørende voteringen vil skje i kveld, skriver Åshild Lahn i en pressemelding fra Greenpeace Norge.

Tirsdag 10. desember ble det sagt at Russlands president Vladimir Putin har bedt den lovgivende forsamlingen i landet «Dumaen», om å benåde flere tusen politiske fanger. Deriblant var de 30 Greenpeace-aktivistene som ble fengslet etter en aksjon i den russiske delen av Barentshavet i høst.

Kontrabeskjeder

To dager etter kom det kontrabeskjed om at aktivistene likevel ikke var benådet, mens det nå altså ser ut til at de likevel vil bli benådet.

Etter en mindre endring i Dumaen tirsdag kveld ser det nå ut til at også Greenpeace-aktivistene vil bli inkludert. Den avgjørende voteringen vil skje klokkeb 16 russisk tid onsdag.

Den eneste muligheten for at de 30 ikke vil bli benådet er hvis hele lovforslaget blir nedstemt, noe som anses som svært usannsynlig.

– Dette ser lovende ut! Vi er lettet over at vi nå trolig får en slutt på denne absurde saken, men samtidig er det ikke grunn til å feire. De har tilbragt to måneder i fengsel for en forbrytelse de ikke har begått, og burde aldri blitt anklagd i utgangspunktet, sier leder Truls Gulowsen for Greenpeace i Norge i pressemeldingen.

Fantastisk julegave

Truls Gulowsen, leder Greenpeace Norge

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge mener dette er en fantastisk julegave til alle involverte i denne saken.

Foto: Nygård/Hatland / NRK

Han mener dette likevel er en fantastisk julegave til aktivistenes nærmeste, hele Greenpeace og alle støttespillere.

– Det at de nå forhåpentligvis snart får reise hjem, og at vi sammen kan fortsette kampen for en grønnere og fredeligere verden er fantastisk, sier Gulowsen.

Greenpeaceaktivistene selv har også uttrykt lettelse over det som ser ut som en løsning på saken deres, men samtidig advart mot at benådingen ikke gjelder Arktis.

– De 30 blir trolig benådet, men Arktis blir ikke benådet. Området er fortsatt truet av risikofylt oljevirksomhet, og vi kommer til å fortsette kampen til de 30 klimaheltene for å beskytte Arktis, sier Truls Gulowsen.

De 28 Greenpeace-aktivistene og 2 frilansjournalistene ble arrestert etter en miljøprotest mot oljeboring i Arktis. De ble først siktet for piratvirksomhet, før anklagen ble endret til pøbelvirksomhet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark