Isdekke - Økosystemene i Arktis vil ta skade av storstilt oljevirksomhet, mener forsikringsselskap. - Foto: JONATHAN HAYWARD / AP

Økosystemene i Arktis vil ta skade av storstilt oljevirksomhet, mener forsikringsselskap.

Foto: JONATHAN HAYWARD / AP

Advarer mot oljeutvinning i Arktis

Verdens største forsikringsselskap advarer mot konsekvensene av et oljerush mot Arktis.

Forsikringsinstitusjonen Lloyd's of London er den første store forretningsaktøren som tar opp debatten om miljøtrusselen oljeutvinning i Arktis kan innebære, skriver avisen The Guardian .

Spesialistene i Lloyd's beregner at det vil investeres 100 milliarder dollar, tilsvarende 580 milliarder kroner, i arktiske farvann i løpet av de neste ti årene.

– Vil ødelegge økosystemet

I en rapport utarbeidet av selskapet, fastslår Lloyd's at det er "høyst sannsynlig" at den ventede aktiviteten i arktiske strøk vil forstyrre pressede økosystemer ytterligere.

– Migrasjonsmønstrene hos rein og hval kan bli påvirket. Det er også andre måter enn direkte utslipp av forurensende stoffer som kan forstyrre økosystemer, for eksempel bygging av rørledninger og infrastruktur, støy fra boring, seismisk aktivitet, økt maritim trafikk eller oppbryting av is, heter det i rapporten.

Fraråder kappløp

Lloyd’s-rapporten påpeker også at det foreløpig ikke finnes noen internasjonal forpliktelse- eller kompensasjonsordning for oljeutslipp.

Administrerende direktør i Lloyd's, Richard Ward, ber nå de internasjonale selskapene om å ta ett steg tilbake og tenke nøye gjennom konsekvensene av å kaste seg på et kappløp om investeringer i Arktis.

Til Teknisk Ukeblad opplyser direktøren at Lloyd's ikke ville forsikret selskaper som skal drive aktiviteter i arktiske strøk.

– Og jeg tviler på at det er mange som vil det, sier Ward.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.