Hopp til innhold

«Klamydiaboksen» ble for populær

Én anonym urinprøve er alt som skal til for å finne ut om du har klamydia. Men nå er kapasiteten til gratistilbudet til ungdommer ved ungdomshuset Tvibit sprengt!

Klamydiaboks

Når boksen er åpen, fylles den raskt av urinprøver fra ungdommer som mistenker at de kan ha klamydia. Men nå er kapasiteten sprengt ved ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Etter den søte helgeflørten lurer… klamydia. Ungdommer i Finnmark og Troms har i mange år vært ekstra utsatt for å pådra seg den seksuelt overførbare sykdommen.

Til tross for flere opplysningskampanjer om bruk av prevensjon rettet mot videregåendeskoleelever og studenter, holder klamydiaepidemien i nord stand.
Men på ungdomshuset Tvibit i Tromsø henger en boks som bidrar til færre tilfeller, sier helsesøster Randi Elisabeth Olsen.

Randi Elisabeth Olsen

Hver femte klamydiatest som leveres til Tvibit er positiv. Helsesøster Randi E. Olsen mener det tyder på at de treffer målgruppen godt.

Foto: Marit Garfjeld / NRK


– I fjor tok vi imot 1200 klamydiaprøver. Populariteten er veldig bra, det viser at vi når mange som ikke ønsker å snakke med helsesøster eller lege. Vi når også guttene, som er en viktig målgruppe for oss. Jentene er allerede flinke å teste seg, sier helsesøsteren.

Flere smittes av klamydia

Boksen fylles av ungdommer som vil undersøke om de kan ha fått klamydia. De leverer en urinprøve i boksen sammen med et utfylt skjema. Ikke lenge etterpå får de tilsendt testsvaret - anonymt.

At tilbudet er viktig for å få kontroll på det som gjerne kalles «klamydiaepidemien», viser testresultatene som Tvibit mottar svarene på.

Landsdekkende tall fra Folkehelseinstituttet viser at 16 prosent av gutter mellom 15 og 19 år og 13 prosent av jenter i samme aldersgruppe fikk positive svar på sine klamydiaprøver i fjor.

Ved Tvibit er tallene høyere.

– Hver femte test er positiv. Det viser at vi treffer målgruppen, så det er et viktig arbeid, sier Olsen.

Venteromsbilde fra Tvibit

Helsestasjonen ved ungdomshuset Tvibit har stor pågang fra ungdommer som vil snakke med lege eller helsesøster.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Men popularitetens bakside er at tilbudet er sprengt. Legene og helsesøstrene ved stasjonen mener derfor de har behov for mer ressurser for å opprettholde et godt tilbud.

– Enkelte dager har vi måtte stenge for innlevering av tester for å få tatt unna dem vi allerede har fått innlevert, sier helsesøsteren.

Også målgruppen setter pris på tilbudet. 17-åringen Hans Kristian Åsali Hansen sier tilbudet er populært. Han synes det er synd at Tvibit må innskrenke tilbudet.

– Mange setter pris på at helsestasjonen er i byen, så de burde kanskje hatt flere ressurser slik at de kan utvide tilbudet, mener han.

Får større kapasitet neste jul

Inntil videre har helsestasjonen på Tvibit fått beskjed om at de må klare seg med de ressursene de har. Men når ungdomshuset flytter til nye lokaler rundt jul 2015, blir det flere ansatte og større helsestasjon.

– Da får vi godt med armslag og det ser vi frem til, smiler helsesøster Olsen.

Flere i vennekretsen til Hans Kristian Åsali Hansen bruker helsestasjontilbudet til Tvibit. Tilgjengelighet er nøkkelen, tror han.

– Man kan komme dit når som helst uten å bestille time først. Dessuten er det gratis, og det har en del å si for ungdommer som ikke har så mye penger, mener han.

Men hvor store mørketallene er, vet ingen. Det man vet sikkert, er at det på landsbasis var en økning på seks prosent fra 2012 til 2013, der det var nesten 23.000 diagnostiserte tilfeller.

Ville ikke ha anonym boks

Studentene i Tromsø kontakter ofte Sosialmedisinsk senter dersom de ønsker å teste seg for kjønnsykdommer.

Men der er ikke testingen anonym, alle som ønsker prevensjon eller en gratis test av forholdene fra beltet og ned må snakke med sykepleier eller lege.
– Vi vurderte om også vi skulle ha en boks for anonyme prøver. Men en slik boks har sine fordeler og ulemper. Vi driver blant annet med å gi informasjon og driver holdningsskapende arbeid, og det får vi gjort best gjennom samtaler med de som vil teste seg, sier konsulent Hans Peter Johnsen ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø.

Hans Peter Johnsen

Også Sosialmedisinsk senter tilbyr gratis helsesjekk til personer som av ulike årsaker ikke ønsker å gå til fastlegen sin, sier konsulent Hans Peter Johnsen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK


Likevel mener han at den sprengte kapasiteten til Tvibits lavterskeltilbud er et tydelig signal om at tilbudet trengs.

Avdekker overgrep og avhengighet

På Sosialmedisinsk senter står seks sykepleiere og to leger til rådighet for alle som vil teste seg. For i motsetning til Tvibit som henvender seg til ungdommer, har Sosialmedisinsk senter en mer sammensatt pasientgruppe.

– Alt fra elever på videregående skoler til folk i sekstiårene bestiller time hos oss. Vi har ikke bare fokus på klamydia, men tester for alle sykdommer. Derfor ønsker vi å snakke med de som vil teste seg, for mange tenker bare å teste seg for klamydia, sier Johnsen, før han avdramatiserer;

– Samtalene er ikke noen voldsomme greier, altså. Vi vifter ikke med pekefingeren, men gjennom en samtale kan vi finne ut om de har vært utsatt for risiko for andre sykdommer også.

Kompletterer tilbudet

Overgrep og rusavhengighet er temaer som kan dukke opp under helsepersonellets samtaler med pasientene.

Selv om Hans Peter Johansen mener Tvibits lavterskeltilbud for klamydiatesting er et godt tilbud til målgruppen til ungdomshuset, mener han at deres tilbud kompletterer det gratis helsetilbudet til unge som er i Tromsø.

– Mange kommer til oss etter fest der det har vært alkohol med i bildet. Enkelte har hatt uansvarlig sex. Det kan også dukke opp andre ting gjennom en samtale som oppsøker oss ikke kommer på banen med om de bare leverer urinprøven i en postkasse. Vi jobber med rusforebygging, og det gjør ikke Tvibit i samme grad. Derfor ønsker vi å snakke med de som oppsøker oss, sier Johansen.