Hopp til innhold

– For dårlig helseoppfølging

Utviklingshemmede har for dårlig helseoppfølging, og det kan føre til sviktende helse og for tidlig død.

Rullestol

Mennesker med funksjonshemning tør ofte ikke gå til legen. Dermed har de større risiko for å bli alvorlig syke. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Det viser en rapport fra Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning.

Rapporten viser også at utviklingshemmede er en gruppe som har større risiko for å bli syk, sammenliknet med resten av befolkningen.

Karl Elling Ellingsen

Karl Elling Ellingsen

Foto: NRK

Leder Karl Elling Ellingsen ved Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning mener samfunnet svikter en svak gruppe.

– Det er veldig ille. Noe vi har størst forhåpninger til her i landet er at om vi blir syke, så har vi noe av det beste som finnes i verden av helsehjelp. Og hvis en gruppe skal falle utenfor det, så er det noen av velferdsgodene som ikke blir likt fordelt, sier han til NRK.

LES OGSÅ:

Angst for å gå til legen

Problemet er at mange utviklingshemmede har angst for å gå til legen. De fleste har også problemer med å sette ord på hvor det gjør vondt, og de blir ikke alltid tatt på alvor av helsevesenet.

Ellingsen mener at måten helsevesenet er bygd opp på gjør situasjonen enda vanskeligere.

– Slik det er bygd opp i dag går helsevesenet ut fra at den enkelte er i stand til å beskrive og observere egen helsetilstand. Sånn er det ikke med utviklingshemmede. De er i mindre stand til å tolke og forstå dette på egen hånd.

Han forteller videre at de er avhengige av at andre skal hjelpe dem med å oppdage symptomer og kontakte helsevesenet.

– Der ser vi det kan svikte både når det gjelder å oppdage det tidlig nok, og komme igjennom for å få den hjelpen de trenger.

Kommuneoverlege Leif Vonen i Trondheim tror rapporten stemmer veldig godt.

– Vi har mange gode fagfolk på flere arenaer, men samkjøringen mellom forskjellige fagmiljø er ikke på topp. Så noe som blir oppdaget i ett fagmiljø, når nødvendigvis ikke frem til neste.

LES OGSÅ:

Kronisk sykdom

Operasjon

Mennesker med funksjonshemning har større sannsynlighet for å bli kronisk syke. (Illustrasjonsfoto)

Foto: ScanStockPhoto

En av konsekvensene med at sykdommen ikke blir oppdaget tidlig nok, er kronisk sykdom. Rapporten viser at også her har utviklingshemmede økt risiko. Det gjelder også livsstilssykdommer og psykiske lidelser.

– Når man først har kontakt så er de tilstandene de kommer med mer alvorlige, og ofte kroniske. Det er selvfølgelig et stort og alvorlig problem, sier Karl Elling Ellingsen.

Han tror en av grunnene er at helsevesenet mangler ressurser og kunnskap. Det kan kommuneoverlege Leif Vonen si seg enig i.

– Kunnskapsnivået er nok begrenset. Allmennkunnskapen om hvordan symptomene og hva slags adferd utviklingshemmede har, kunne vært bedre, sier han.

Fastlegen er nøkkelen

Legevakt

Fastlegene har den viktigste rollen når det gjelder å få funksjonshemmede videre til spesialist.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

Det viktigste er å skape kontakt mellom fagfolk, og der er fastlegen nøkkelen for å komme videre til spesialist, mener Vonen.

– I kommunen vil det bety at fastlegen, som er første instans for å spørre om helsehjelp, må være tettere på dem som jobber med utviklingshemmede og pasientene som er utviklingshemmet.

Videre forteller han at alt ligger til rette for at det skal gjøres noe mer.

– I og med at alle har rett på en fastlege, betyr det ganske mye for at man får en lege som forstår uttrykket og språket hos den enkelte. Men det er avhengig av at noen hjelper pasienten og legen til å komme i bedre kontakt med hverandre.

Karl Elling Ellingsen mener fastlege og spesialisthelsetjenesten har et ansvar for å ha en rutinemessig oppfølging av personer med utviklingshemning.

– Og i rapporten foreslår vi en proaktiv helsetjeneste, som vil si at helsetjenesten kaller inn pasientene og ikke venter på at pasienten skal komme med sykdom. Så det håper vi går gjennom.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark