Hopp til innhold

– Skulle bare stoppe og ta bilde av en fugl

Espen Bergersen var egentlig på vei hjem fra søndagens hvalsafari da han fikk fanget tidenes blinkskudd.

hoppende hval

Bildet er tatt med en telelinse, og Bergersen sier han aldri har vært så nær en hoppende knølhval før.

Foto: Espen Bergersen

– Jeg har tatt bilder av flere hoppende knølhvaler, men aldri har jeg vært så nært, og jeg har heller aldri før fotografert en hval som hopper og lander på magen. Da den kom ut av vannet så det ut som den skulle lande på ryggen, men så snur den seg i lufta, sier Espen Bergersen.

Det var søndag han var ute for å fotografere hvalene I Kvalsundet mellom Kvaløya og Ringvassøya utenfor Tromsø.

Til tross for et vakkert mørketidslys og mye hval i sjøen, var ikke aktiviteten så stor, selv om Bergersen hadde prøvd seg på begge sider av sundet.

– Vi hadde rett og slett råflaks. Vi var egentlig på vei til å forlate området, fordi det var ganske stille, men så ble vi noen minutter ekstra, fordi jeg ville ta bilde av en liten alkekonge, sier Bergersen.

Mens naturfotografen tar bilder av fuglen, begynner plutselig to voksne knølhvaler å hoppe, bare mellom 50 og 100 meter fra båten Bergersen sitter i.

De siste vintrene har store mengder hval, i hovedsak knølhval og spekkhuggere flokket til fjordene i Troms på senhøsten.

Her spiser de seg feite på sild før de tar den lange turen til Karibien der den årlige paringen foregår.

Se hvalene i Vengsøyfjorden tidligere i høst:

Hopper av livsglede

Forsker Tore Haug ved Havforskningsinstituttet sier at alle hvaler kan hoppe, men at knølhvalen er kjent for å være spesielt spretten, til tross for at den kan bli hele 15 meter lang.

Haug sier at hoppingen ikke er en del av hvalens jakttaktikk, og at forskerne ikke har noe entydig svar på hvorfor hvalen hopper.

– Kanskje er det i glede over livet og over all silda. Eller kanskje den gleder seg til den store årlige turen til Karibien, sier Haug.

Bitt av basillen

Bergersen ble bitt av hvalbasillen da de første hvalene begynte å dukke opp utenfor hjemplassen Andøya i 2010. Han fortsatte å fotografere da hvalene kom til Tromsø, der han bor i dag, og anslår at han så langt i høst har vært ute i minst 60 timer.

– Jeg jobber offshore, og når jeg er på land, så bruker jeg mesteparten av tiden på å ta naturbilder. Man blir jo litt småsprø kanskje, sier Bergersen, som har sitt eget galleri på nett .

Han er ute på fjorden og tar enda flere hvalbilder når NRK snakker med ham mandag ettermiddag.