Hopp til innhold

– Politiet hadde grunn til å skyte

Spesialenheten for politisaker mener politiet i Tromsø hadde grunn til å avfyre skudd mot en mann i sentrum av byen i oktober i fjor.

Politiskyting

Politiet undersøkte åstedet i Hansjordnesbukta i Tromsø, der en mann ble skutt og skadet i en væpnet politiaksjon i oktober.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Episoden fant sted i Tromsø sentrum 17. oktober i fjor.

– Politiet bevæpnet seg på bakgrunn av at det kom en melding om en eller flere bevæpnede personer i området, og det ble gitt ordre om å rykke ut bevæpnet, sa påtaleleder Einar Sparboe Lysnes til NRK den gang.

En mann i 20-årene ble skutt tre ganger under aksjonen, og fikk skader i hofta og i låret.

– For at politiet skal løsne skudd må det være snakk om at noen befinner seg i livsfare. Jeg vil ikke si noe om hendelsesforløpet og hvorfor det ble nødvendig å skyte. Det må spesialenheten for politisaker ta stilling til, sa Sparboe Lysnes videre.

– Hadde grunn til å tro at de var i livsfare

Spesialenheten for politisaker har lenge etterforsket saken, og kom onsdag med sin konklusjon:

Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt

Ole B. Sæverud, politimester i Troms politidistrikt.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

«Spesialenheten konkluderer med at politiets tjenestepersoner hadde grunn til å tro at de befant seg i livsfare, og at vilkårene for å avfyre skudd mot person var til stede og at makt ble anvendt innenfor de rammer som politiloven og våpeninstruksen gir. Saken er henlagt idet intet straffbart forhold anses bevist.»

Politimester Ole B. Sæverud sier at det er viktig for alle de involverte i saken å få en bekreftelse på at de handlet korrekt under den væpnede aksjonen.

Han er fornøyd med konklusjonen, og sier at det er viktig for publikums tillit til politiet at slike episoder blir kontrollert grundig.

– Det er veldig viktig at vi får kontrollert at politiet hat gjort alt rett i de situasjonene der folk blir skadet. Det er alle interessert i, både vi som jobber i politiet og publikum. Sånn som vi kjenner episoden og det som skjedde, så er vi ikke overrasket over at konklusjonen til spesialenheten er at alt er greit, sier Sæverud til NRK.

– Han hadde luftpistol

Skyteepisoden skjedde midt i et boligområde like nord for Tromsø sentrum, og flere naboer så det som skjedde.

En av dem var Samir Saht. Han hevdet at mannen som ble skutt hadde en luftpistol.

I etterforskningen til spesialenheten innrømmer mannen som ble skutt at han var i besittelse av en såkalt gasspistol.

Ifølge politiet skal mannen ha rettet gasspistolen mot politibetjentene som ankom stedet.

Professor ved forskningsavdelingen på Politihøgskolen i Oslo, Johannes Knutsson, sa i etterkant av skyteepisoden at det er svært uvanlig at politiet avfyrer skudd.

Samtidig understreket han at det er vanskelig å se forskjell på luftvåpen og skarpe våpen i en stresset situasjon.

– Det er vanskelig å avgjøre hvor vidt det er et ekte våpen eller ikke i slike situasjoner. Ofte er det snakk om kopier eller luftvåpen, men dersom politiet har sterk mistanke om at det er et skytevåpen, er det ikke uvanlig at de velger å skyte, sier Johannes Knutsson.

Samir Saht forklarer hva han så:

Skyteepisode Tromsø.

Avhørt 17 personer

Spesialenheten har avhørt 17 personer, tretten vitner og de tre involverte politibetjentene og mannen som ble skutt, i etterforskningen.

Mannen som ble skutt innrømmer også at han nektet å legge seg ned da politiet befalte han til å gjøre det.

«Spesialenhetens vurdering er at vilkårene for å avfyre skudd var til stede, og at makt ble anvendt innenfor de rammene som politiloven og våpeninstruksen gir,» skriver Spesialenheten i sin vurdering.

Se reportasje om skyteepisoden:

Politiet arbeider fortsatt på stedet hvor en mann i 20-årene torsdag morgen ble skutt i låret og ryggen.