Hopp til innhold

Ambulanser stoppes: – Norsk medisin er narkotika

Norske ambulanser som krysser den russiske grensa har ikke lov til å ha med seg viktige smertestillende medisiner. I Russland anses de som narkotika.

Grenseovergangen på Storskog

–Vi har den «ulovlige» medisinen i et eget skap som vi legger igjen hvis vi må krysse den russiske grensa, forteller avdelingsleder for bilambulansen i Øst-Finnmark.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Geir Braathu

Geir Braathu, avdelingsleder på akuttavdelingen ved Finnmarkssykehuset.

Foto: Torgrim Halvari

Nå håper Finnmarkssykehuset å få på plass en bedre avtale.

I dag tømmes norske ambulansene for smertestillende Morfin og beroligende Stesolid før de skal over på russisk side.

– Dette er standard medisiner i ambulansen i dag, og er også blant de aller viktigste når vi skal smertelindre pasienter, sier Geir Braathu, avdelingsleder på akuttavdelingen ved Finnmarkssykehuset.

Han sier det er vanskelig å få behandlet pasientene på en god måte, når ambulansepersonellet ikke kan bruke nødvendige medisiner.

Man får heller ingen erstatningsmedisin på grensa.

– Russiske tollmyndighetene er skeptiske til at vi kan ta disse midlene med over grensa. De regnes som narkotika i Russland. Norske ambulanser stoppes på grensa, og får ikke lov å ta med seg medisinen over, sier Braathu.

Mange nordmenn i Russland

Det er mange nordmenn som bor og jobber i Nordvest- Russland. En rekke norske bedrifter er blant annet etablert i Murmansk.

Murmansk ligger lengst nordvest i Russland, litt over 100 kilometer fra grensen til Norge.

Også norske banker har etablert seg i Murmansk. I dag har DNB 200 ansatte, og Sparebanken Nord-Norge samarbeider med en russisk bank.

Nordmenn i Russland får russisk legehjelp, men norsk bistand kan være nødvendig. Norsk ambulansepersonell må også til tider hente norske pasienter i Russland.

–Det er ikke så ofte norske ambulanser er nødt til å krysse grensa , men for å forhindre eventuelle problemer i fremtiden er det viktig å få til en bedre avtale, sier Braathu.

Etterlyser en avtale

Jan Arne Moen

Jan Arne Moen, avdelingsleder for bilambulansen i Øst-Finnmark.

Foto: Torgrim Halvari

– Vi har prøvd å ta det opp med russiske helsemyndigheter flere ganger, men det er vanskelig å få til et samarbeid med dem. Vi selger jo ikke legemidlene når vi kommer over grensa, og hvis de brukes dokumenteres det i en journal, sier Braathu.

Kan bli tatt for smugling

Jan Arne Moen er avdelingsleder for bilambulansen i Øst-Finnmark. Han forteller hvordan de håndterer problemet i praksis.

–Vi har den «ulovlige» medisinen i et eget skap som vi legger igjen hvis vi må krysse den russiske grensa, forteller han.

Dette er problematisk hvis pasienten har det veldig vondt, og behov for smertestillende.

–Det er viktig å få til noen klare avtaler her. Dette kan bli et stort problem.

– Hvis vi ikke tar ut den smertestillende og beroligende medisinen av ambulansen før vi krysser grensa, kan russiske tollere i teorien faktisk ta oss for smugling.

Han forteller at samarbeidet med både Finland og Sverige fungerer veldig godt.

–Der har vi ingen problemer. Vi er der ganske ofte, og der har vi et godt grensesamarbeid.

Morfin

Morfin er ett av flere smertestillende stoffer som utvinnes av saften fra opiumvalmuens kapsel. Gjennom flere hundre år har morfin vært det sterkeste smertestillende stoff.

Foto: VAHID SALEMI / AP


Flere nyheter fra Troms og Finnmark